wat is sociale angst banner

Wat is sociale angst?

Wat is sociale angst nou eigenlijk? Sociale angst, ook wel sociale angststoornis of sociale fobie genoemd, is een veelvoorkomende psychische aandoening die zich uit door een intense angst voor sociale situaties en interacties. Mensen die met sociale angst worstelen, kunnen zelfs alledaagse dingen als enorme bron van stress en angst zijn.

Sociale angst is de angst die optreedt in reactie op sociale situaties. De kern van sociale angst is de angst om kritisch of negatief beoordeeld te worden door anderen. Je bent bang dat anderen je zullen afwijzen. Bang om jezelf voor schut te zetten of een situatie te creëren waarin mensen zich aan je irriteren, of boos op je worden.

Last hebben van sociale angst komt niet alleen voor binnen de sociale situatie. Het kan ook voor en na dit moment naar boven komen, ook als je alleen bent.

Sociale angst is als een filter vol negatieve gedachtes en overtuigingen. Alles van buitenaf gaat eerst door dat filter. Dit geeft een automatisch gevoel dat je op je hoede moet zijn, zodat mensen jou aardig blijven vinden. Door dat filter en die gevoelens ga je je op een bepaalde manier gedragen. Je wringt je in allerlei bochten om maar te voorkomen dat er iets gebeurt.

Leven met sociale angst is ontzettend vermoeiend. Het hangt samen met de manier waarop je naar jezelf kijkt en dat is vaak niet zo positief. Je voelt continu gevaar en staat op scherp. Als je hier niet mee aan de slag gaat, zal het je uiteindelijk uitputten.

Sociale angst diagnose in de DSM-5

De sociale angststoornis kent een officiële diagnose in de DSM-5. Het valt onder persoonlijkheidsproblematiek. In de DSM-5 wordt de sociale angststoornis met vijf punten aangeduid. Met de symptomen in de DSM-5 kan een therapeut de diagnose sociale angst stellen.

Weten wat de DMS-5 zegt over sociale angst? Lees het hier

Sociale angst is van binnen naar buiten leven

Waar de meeste mensen stil staan bij zichzelf, wat ze willen, vinden en denken en van daaruit handelen doen mensen met sociale angst dit andersom. Ze passen hun gedrag aan bij de signalen die de omgeving aan hen geeft. Daarom zijn mensen met sociale angst vaak afwachtend en vinden ze het moeilijk om beslissingen te nemen. Ze zijn op zoek naar goedkeuring vanuit hun omgeving, omdat ze zelf de knoop niet door durven te hakken wat ze vinden.

Omdat je twijfelt aan jezelf en aan je kunnen, heb je je omgeving nodig om je de bevestiging te geven dat je het goed doet. Vanuit jezelf kun je die bevestiging niet krijgen, dus ga je automatisch steeds op zoek naar de bevestiging van buitenaf. Door zoveel mogelijk te doen wat anderen van je verwachten heb je een – niet kloppend – gevoel van controle over de situatie. Je hebt het idee dat als je aan de verwachtingen van je omgeving voldoet, je het ook niet fout kan doen.

In plaats van dat je vanuit je eigen normen en waarden handelt, leer je de normen en waarden van anderen en probeer je daar zoveel mogelijk naar te handelen. Hierdoor ben je ontzettend ver verwijderd van jezelf. Het is alsof je geen zelfbeeld hebt, maar die steeds laat kleuren door je omgeving. Dat maakt je een soort kameleon. Je kunt in elke situatie anders zijn. Klinkt vermoeiend hè? Dat is het ook…

Wat veroorzaakt sociale angst

Sociale angst heeft verschillende oorzaken welke kunnen variëren van persoon tot persoon. Het kan ontstaan door een combinatie van genetische, neurologische en omgevingsfactoren. Traumatische ervaringen in je jeugd, het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn, veel te kritisch op jezelf zijn of sociale afwijzing kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de sociale angststoornis.

De oorzaken van sociale angst

Hoe herken je sociale angst?

Mensen met sociale angst ervaren vaak intense angst of paniek in sociale situaties. Dit kan variëren van gesprekken voeren met vreemden, spreken in het openbaar, deelnemen aan vergaderingen tot zelfs alledaagse activiteiten zoals boodschappen doen of telefoneren. De angst kan ook resulteren in fysieke symptomen, zoals zweten, trillen, snelle hartslag, misselijkheid en het gevoel te hebben flauw te vallen.

Maar sociale angst is meer dan dat. Sociale angst gaat ontzettend ver en sijpelt overal in door. Om sociale angst echt te herkennen is het goed om te weten wat sociale angst precies voor kenmerken heeft, zodat je hier op kan letten. Deze kenmerken noemen we ook wel de symptomen van sociale angst.

Lees hier meer over de symptomen van sociale angst

Wat zijn de gevolgen van sociale angst?

Sociale angst kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven van mensen die met sociale angst worstelen. Het kan zorgen voor vermijdingsgedrag, waarbij mensen sociale situaties proberen te vermijden om de angst te minimaliseren. Dit werkt alleen niet en leidt eerder tot isolatie, problemen in het aangaan van relaties, moeite om carrièrekansen te benutten en een gevoel van verliezen van de controle.

Hoe kan sociale angst worden behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen die in meer of mindere mate effectief zijn, speciaal voor sociale angst. Cognitieve gedragstherapie (CGT), exposuretherapie en medicatie kunnen worden ingezet om de symptomen te verminderen. Wat ik wel jammer vindt aan cognitieve gedragstherapie is dat zij niet inzoomen op het verleden, waar in mijn ogen veel oud zeer zit wat opgeruimd moet worden.

Daarnaast zijn er een heleboel zelfhulptechnieken, mindfulness, zelfzorg-, zelfhulp- en ontspanningsoefeningen die je kan helpen om met je angst om te gaan.

Het overwinnen van sociale angst

Het overwinnen van sociale angst kan een uitdaging zijn, maar het is absoluut mogelijk om stappen te zetten richting herstel. Het begint vaak met het zoeken naar professionele hulp, het begrijpen van de bron van je angst en het geleidelijk blootstellen aan situaties die angst veroorzaken, onder begeleiding van een professional. Zelfzorg, zelfcompassie en steun van anderen zijn ook van onschatbare waarde tijdens dit proces.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent in jouw strijd tegen sociale angst. Het zoeken naar hulp en steun is een grote stap in de richting van herstel en het vinden van manieren om met sociale angst om te gaan.

Jouw reis naar sociale confidence

Wanneer jij de strijd met sociale angst aangaat, begint jouw reis naar sociale confidence en innerlijke vrijheid. Sociale angst overwinnen is een pad van zelfontdekking en het herstellen van het vertrouwen in jezelf. Deze weg leidt naar het vinden van jouw authentieke zelf, los van het oordeel van anderen.

Wil jij meer controle krijgen over jouw sociale angst? Ik heb een gratis e-book samengesteld met 7 waardevolle tips, inzichten en oefeningen. Het is speciaal ontworpen om jou te ondersteunen op jouw reis naar het omarmen van sociale situaties zonder angst. Download hier het e-book en begin vandaag nog aan jouw reis naar meer sociale confidence!

Klik op bovenstaande afbeelding om het gratis e-book te downloaden >>

Reactie plaatsen