wat is sociale angst banner

Zijn er verschillende vormen van sociale angst?

Sociale angst kan verschillende vormen aannemen en zich manifesteren in verschillende situaties. Dit zijn een aantal subtypes van sociale angst of specifieke situaties waarin sociale angst kan voorkomen:

Specifieke sociale angst

Specifieke sociale angst omvat angst voor specifieke sociale situaties of prestaties, zoals het spreken in het openbaar, eten in het openbaar of het voeren van telefoongesprekken. Mensen met specifieke sociale angst kunnen zich over het algemeen op hun gemak voelen in andere sociale situaties. Alleen op het moment dat er een specifieke situatie plaatsvindt die triggert ervaren zij sociale angst.

Algemene sociale angst

Bij algemene sociale angst ervaren mensen angst en vermijding in een breed scala van sociale situaties. Het is niet beperkt tot specifieke gebeurtenissen. Het is er (zo goed als) altijd.

Performance angst of prestatie angst

Performance angst of prestatie angst is gerelateerd aan de angst voor het uitvoeren van taken of activiteiten waarbij beoordeling door anderen betrokken is. Dit kan van toepassing zijn op situaties zoals optreden op het podium, het geven van presentaties of het deelnemen aan wedstrijden.

Non-verbale communicatie angst

Sommige mensen met sociale angst richten zich specifiek op non-verbale aspecten van communicatie, zoals oogcontact vermijden, moeite hebben met gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal interpreteren, wat sociale interacties moeilijker maakt.

Sociale fobieën

Naast specifieke sociale angst (bij specifieke situaties of prestaties) en algemene sociale angst kunnen mensen ook specifieke sociale fobieën hebben zoals de angst voor beoordeling door anderen, de angst voor afwijzing, of de angst voor kritiek.

Online sociale angst

Met de groei van online interacties kan sociale angst zich ook manifesteren in virtuele omgevingen. Mensen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het aangaan van online gesprekken, het delen van meningen op sociale media of het deelnemen aan online videovergaderingen.

Het is belangrijk om te begrijpen is dat sociale angst een heterogene stoornis is. Dat betekent dat de mensen die de diagnose sociale angst krijgen enorm kunnen verschillen in de hoeveelheid en diversiteit in symptomen, kenmerken of oorzaken vertonen. Er is niet een standaard patroon dat alle gevallen van de stoornis kenmerkt, en verschillende mensen kunnen verschillende vormen van sociale angst ervaren.

Je zult waarschijnlijk in veel van de soorten sociale angst iets van jezelf herkennen. Het is niet zo rechtlijnig als het geschreven staat. Daarom is het belangrijk om alle aspecten van sociale angst goed te onderzoeken en te leren kennen, zodat je specifiek weet waar jij hulp bij nodig hebt.

Reactie plaatsen