Prestatieangst

Prestatieangst, ook wel performance angst of faalangst, is een van de vormen van sociale angst waarbij je intense angst ervaart in situaties waarin je beoordeeld of geëvalueerd wordt.

Dat kan zich in allerlei verschillende sociale situaties voordoen. Denk bijvoorbeeld aan spreken in het openbaar, examens of tentamens maken, sportwedstrijden of andere wedstrijden of zelfs hele gewone dagelijkse taken op je werk of op school.

Prestatieangst kan een diepgaande impact hebben op je dagelijks leven. De angst om te falen kan er voor zorgen dat je vermijdingsgedrag gaat vertonen. En als je gaat vermijden, dan loop je belangrijke kansen mis en je beperkt jezelf in jouw groei, zowel op professioneel gebied als op persoonlijk gebied.

Prestatieangst behandeling

Prestatieangst is een veelvoorkomende aandoening, maar het is ook wel goed behandelbaar. Ten eerste is het van belang dat je bewust gaat worden van jouw eigen angsten en triggers. Met cognitieve gedragstherapie ga je aan de slag om je negatieve gedachten en gedragingen te veranderen.

Exposure therapie helpt om je stapsgewijs bloot te stellen aan die situaties die je zo angstig maken, zodat de angst beetje bij beetje minder wordt. De angst is namelijk niet realistisch, maar je lichaam ervaart het toch echt.

Tot slot helpt het om ontspanningsoefeningen te doen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness. Dit kan je helpen om de lichamelijke symptomen van angst te beheersen.

Prestatieangst zelfhulp

Je kunt ook zelfhulp toepassen om de last van prestatieangst te verminderen. Praat bijvoorbeeld positief tegen jezelf. Vervang de negatieve gedachten voor positieve affirmaties.

Bereid je prestatie taken goed voor, zodat je minder gespannen bent. En als je grote taken moet uitvoeren en je voelt je overweldigd, maak het dan zo klein mogelijk in overzichtelijke, beheersbare stappen.

Conclusie

Prestatieangst is een vorm van sociale angst die je prestaties, zelfvertrouwen en zelfbeeld beïnvloeden. Door je bewust te worden van je angsten en triggers, professionele hulp in te schakelen en zelfhulp toe te passen in je leven is het goed mogelijk om prestatieangst te overwinnen en meer zelfvertrouwen en minder stress in je leven te ervaren.

Reactie plaatsen