pesten onder volwassenen
Oorzaak sociale angst
Linda
Oorzaak sociale angst
09/08/2023
8 min
0

Pestgedrag onder volwassenen: dit zijn de gevolgen

09/08/2023
8 min
0

Pestgedrag onder volwassenen is net zo actueel als pesten onder kinderen. Het is een harde realiteit, maar pesten beperkt zich niet alleen tot het schoolplein en je kinderjaren. In mijn ogen is het een onderbelicht probleem dat zich ook ontzettend veel voordoet onder volwassenen in allerlei verschillende omgevingen. Het gebeurt op het werk, binnen sociale kringen en zelf online. 

Dit destructieve gedrag kan verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de pesters en de mensen om hen heen. In dit artikel onderzoek ik samen met je wat de schadelijke impact van pesten onder volwassenen is en deel ik waarom het zo belangrijk is om dit probleem serieus te nemen. 

Dit is wat je leest in het artikel:

  • De definitie van pestgedrag onder volwassenen
  • De gevolgen voor het slachtoffer
  • De gevolgen voor de pester
  • Effecten op de gemeenschap
  • Pesten op het werk: een groeiend probleem
  • Cyberpesten onder volwassenen
  • Als je zelf last van pesten hebt

dagboek tegen pesten banner

Pestgedrag onder volwassenen: de definitie

Pesten onder volwassenen kan verschillende vormen aannemen, waaronder verbaal geweld (schelden en gemene woorden), buitensluiten, roddelen, iemand belachelijk maken, cyberpesten en manipulatie. Heel vaak gaat het om een machtsdynamiek, waarbij één persoon probeert om zijn of haar controle en superioriteit te uiten ten koste van een ander.

Bij mensen met sociale angst komt pesten geregeld voor. Het zijn makkelijke slachtoffers van mensen die zich ten koste van anderen moeten laten zien. Dat kan tussen vrienden zijn, maar ook geregeld op het werk.

De gevolgen voor het slachtoffer

De gevolgen van pesten onder volwassenen zijn diepgaand en kunnen een enorme tol eisen van het slachtoffer. Emotionele gevolgen omvatten stress, angst, depressie, een laag zelfbeeld, eenzaamheid en zelfs suïcidale gedachten. 

Slachtoffers kunnen zich geïsoleerd voelen en zich terugtrekken uit sociale interacties, wat hun gehele welzijn beïnvloedt.

Pestgedrag onder volwassenen: een onderbelichte realiteit met verstrekkende gevolgen


De gevolgen voor de pester

Hoewel pesten vaak wordt gezien als gedrag van de pester om zich machtig te voelen, kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de pester zelf. Het kan bijdragen aan gevoelens van schuld, schaamte en isolatie, vooral als anderen afstand nemen vanwege het gedrag van de pester. 

Bovendien kan het pestgedrag een negatieve invloed hebben op hun relaties en sociale reputatie.

Pesters zijn dikwijls zelf gepest. Ze weten dan alleen nog hoe ze zichzelf kunnen beschermen om anderen te gaan pesten. Zo voorkomen ze het risico zelf gepest te worden. Helaas ten koste van anderen.

Pestgedrag onder volwassenen - Effecten op de gemeenschap

Pesten heeft niet alleen invloed op het slachtoffer en de pester, maar ook op de mensen er omheen. Pesten creëert een giftige sfeer in werkomgevingen, vriendschapskringen en online communities. 

Mensen worden terughoudend om zich uit te spreken tegen pesten uit angst om zelf gepest te worden, en dat houdt een vicieuze cirkel in stand.

Pesten op het werk: een groeiend probleem

Een van de meest voorkomende vormen van pesten onder volwassenen is pesten op de werkplek. Dit kan variëren van kleinerende opmerkingen en roddelen tot openlijke intimidatie en sabotage van iemands werk. Pesten op de werkplek kan leiden tot verminderde productiviteit, een hoog personeelsverloop en een veilige werkomgeving.

Pesten op het werk kan je letterlijk ziek maken en overspannen. Voor een werkgever is het dus een belangrijke taak om pesten op het werk goed in de gaten te houden en te voorkomen waar kan.

Cyberpesten onder volwassenen

Met de opkomst van sociale media en online platforms is cyberpesten een toenemend probleem. Niet alleen onder jongeren, maar ook zeker onder volwassenen. Anoniem online gedrag kan resulteren in schadelijke opmerkingen, beledigingen en zelfs bedreigingen, die diepe emotionele littekens kunnen achterlaten bij de slachtoffers.

Het is makkelijk om online een gemene opmerking te plaatsen, zonder dat iemand je ziet. Maar het effect kan nog steeds net zo pijnlijk zijn. Jezelf beschermen op sociale media is geen overbodige luxe. Het helpt je echt om je beter over jezelf te gaan voelen.

Conclusie

Pesten onder volwassenen is een ernstig probleem met verstrekkende gevolgen voor zowel de direct betrokkenen als de mensen er omheen. Het is belangrijk dat we dit probleem serieus nemen en bewustwording creëren over de schadelijke effecten ervan. Door meer openheid en ondersteuning te bieden aan slachtoffers en duidelijk te maken dat pestgedrag onaanvaardbaar is, kunnen we werken aan het creëren van een veiligere en respectvollere omgeving voor iedereen.

Heb jij last van pestgedrag?

Speciaal voor jou heb ik een mini dagboek gecreëerd die jou helpt om het pestgedrag goed in kaart te krijgen én jouw gevoelens en de impact ervan. Hierdoor krijg jij een beter beeld van wat er aan de hand is en kan je concreter bedenken welke stappen jij wil gaan maken om het pestgedrag onder volwassenen te stoppen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het pestdagboek voor volwassenen gratis. Dan krijg je gelijk een heleboel meer informatie hoe jij steeds meer oké met jezelf kunt worden op jouw eigen voorwaarden. En dat draagt sowieso bij aan het verminderen van pestgedrag!

dagboek tegen pesten banner

Waar loop jij tegenaan bij pestgedrag onder volwassenen?

Liefs,

Linda

Bijgewerkt op 19-06-2024

Reacties
Categorieën