pesten onder volwassenen dit is het
Zelfrespect bij sociale angst
Linda
Zelfrespect bij sociale angst
09/26/2022
13 min
1

Pesten onder volwassenen: met deze 6 tips deal je er direct mee!

09/26/2022
13 min
1

Pesten onder volwassenen komt net zo veel, als het niet meer is, voor dan kinderen die pesten. Tijdens mijn jaarstage en tijdens mijn laatste baan werd ik gepest op de werkvloer. Door mijn sociale angstklachten, waar ik op dat moment geen weet van had, had ik vaak veel spanning om mij heen. Dit was voeding voor mensen om mij heen om me te gebruiken als pispaaltje en me buiten te sluiten.

Als kind ben ik ook gepest en dat heeft de nodige impact gehad in mijn latere leven. Dat het op volwassen leeftijd weer is gebeurt is best wel ingewikkeld. Ik wist toen niet goed hoe ik mezelf er tegen kon beschermen en als volwassene wist ik dat eigenlijk nog steeds niet. Ik begreep niet goed waarom ze me pesten, maar voelde wel de ondertoon dat het vast aan mezelf zou liggen…

Doordat ik het gevoel had dat het aan mezelf lag, bleef het pesten bestaan. Ik liet het niet van me afglijden, maar trok het me persoonlijk aan. Daardoor werd ik alleen maar meer onzeker en gespannen. Het was als een soort vicieuze cirkel. Pas achteraf zag ik dat wat er met me gebeurde pestgedrag was en niet aan mij lag. 

In dit artikel bespreek ik met je wat pesten onder volwassenen is, hoe je het herkent en hoe jij er mee om kan gaan als mensen in je omgeving jou pesten. Dit is wat je kan verwachten van het artikel:

  1. Wat is pesten onder volwassenen?
  2. Pesten en sociale angst
  3. Waarom pesten mensen?
  4. 4 redenen waarom mensen pesten
  5. Hoe ziet pesten er uit bij volwassenen?
  6. Pesten op het werk
  7. Hoe herken je of je gepest wordt?
  8. Hoe reageer je het beste op pestgedrag?
  9. Wat je nog meer kan doen tegen pesten onder volwassenen

dagboek tegen pesten banner

Wat is pesten onder volwassenen?

Wat is pesten onder volwassenen nou precies? Er is een verschil tussen een geintje uithalen, plagen of pesten. Pesten wordt gedefinieerd als het gewelddadige gedrag bedoeld om een ander te kwetsen. Gewelddadig klinkt misschien als lichamelijk, maar dat hoeft niet zo te zijn. Geweld kan namelijk ook psychologisch plaatsvinden.

Plagen is iets spontaans en duurt vaak niet zo lang. Het is eerder bedoelt uit liefde dan uit haat. Mensen die elkaar plagen zijn gelijk aan elkaar en kunnen vaak lachen om de situatie. Het wil niet zeggen dat plagen altijd leuk is, maar het is niet zo bedreigend als pesten. Na een plagerij kun je vaak eenvoudig aangeven dat jij er niet zo heel hard om moest lachen.

Pesten heeft als resultaat dat er schade wordt aangebracht bij de ander. Dat kan op psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal gebied zijn. Vaak is er sprake van een ongelijke machtsverhouding, of het gevoel dat die er is tussen degene die pest en de persoon die gepest wordt.

gepest als volwassene

Pesten en sociale angst?

Vaak zijn pesten en sociale angst met elkaar verbonden. Zelf werd ik als kind gepest en dat heeft de toon gezet voor mijn negatieve gedachtes en belemmerende overtuigingen. Het maakte me kwetsbaar en angstig. Op latere leeftijd was dit voor mensen om me heen de ingang om me te plagen, kleineren en pesten.

Als je last hebt van sociale angst ben je vatbaar voor dominante mensen. Voor mensen die zichzelf overschreeuwen en stoer doen. Op een of andere manier kijk je tegen hen op en luister je naar ze. Precies wat een pester graag wil. Hij of zij heeft het namelijk nodig om zichzelf aan jou omhoog te halen.

Waarom pesten mensen?

De reden waarom mensen pesten heeft eigenlijk maar met een ding te maken: gezien worden. Pesten heeft te maken met het machtsspel wat gespeeld wordt tussen mensen. Het ‘helpt’ de pester om zich boven de ander te zetten, zich beter te voelen of voor te doen.

Vaak geven mensen een andere reden aan hun pestgedrag. Het zou te maken hebben met het gedrag van de ander, de prestaties van de ander, afkomst, uiterlijk of andere kenmerken van die persoon. Maar pesten heeft niet te maken met degene die gepest wordt, maar alles met degene die pest.

Pesten is een gedragsvorm die voortkomt uit angst of ongemakkelijkheid. Het is een reactie op pesten uit de eigen jeugd. Ben je vroeger gepest? Dan kan het maar zo zijn dat je zelf ook anderen gaat pesten als je ouder bent. Het is namelijk het gedrag wat je kent en nu je meer macht lijkt te hebben komt pesten ineens goed van pas. De redenen waarom iemand pest zijn vaak:

Jaloezie
Pesten kan voortkomen uit jaloezie. Het kan zijn dat jij iets hebt wat de ander niet heeft. Mijn manager vond mij heel erg leuk en hip. Dat was een bedreiging voor een van mijn collega’s en een reden voor haar om me te pesten.

Negatief zelfbeeld
Uit een negatief zelfbeeld ontstaat vaak onzekerheid. En onzekerheid kan op twee manieren naar buiten komen, zoals ik eerder al heb beschreven. De overschreeuwers maskeren hun negatieve zelfbeeld door anderen naar beneden te halen.

Pesten geeft hen het gevoel boven de ander te staan. Helaas is het vaak maar van korte duur, vandaar dat het pestgedrag voort blijft bestaan.
Een laag zelfbeeld is een reden om te pesten, of gepest te worden.

Ze zijn zelf gepest
Hoe gek het ook klinkt, gepest zijn doet pesten. Juist omdat je weet hoe het voelt neem je de macht zelf in handen. Je zorgt er voor dat jij nooit meer gepest wordt. En de enige bescherming die je daarin kent is zelf gaan pesten. Dan wordt je niet geraakt.

Groepsdruk

Het kan zijn dat er vanuit een groep gepest wordt, waardoor er meer mensen meedoen, of niks zeggen dan ze zouden willen. Omstanders die niets zeggen zijn eigenlijk niet veel minder erg dan degene die pest. Zij kunnen wat doen, maar doen niks en kijken toe.

Het kan ook zijn dat de groep iemand aanmoedigt om pestgedrag te vertonen. Door de groepsdruk doet iemand dingen die hij of zij eigenlijk niet wil doen. Eigenlijk is dit ook een soort vorm van pesten.

Sociaal onhandig zijn
Het kan ook zijn dat iemand gewoon ronduit lomp is. Wat de pester ziet als een grapje kan iemand anders echt een heel vervelend gevoel geven. Het kan maar zo zijn dat iemand vanuit zijn of haar privé situatie niet anders heeft geleerd.

De gezinssituatie
Door een vervelende gezinsssituatie kan er ook pestgedrag ontstaan. Als er thuis geen warmte en aandacht is (geweest) of er andere problemen zijn kan een andere omgeving of persoon een plek zijn om af te reageren. Om zich wat beter te voelen.

Het kan zijn dat er een bepaalde mate van agressie normaal is voor iemand en die daarin mensen pest in zijn of haar omgeving. Het is voor diegene dan eigenlijk gewoon normaal gedrag. Maar voor de ander is het absoluut niet normaal. Diegene heeft helaas niet geleerd hoe je respectvol met de ander om kunt gaan.

gepest door volwassenen

Hoe ziet pesten er uit bij volwassenen?

Pesten onder volwassenen ziet er anders uit dan bij kinderen. Het is subtieler en meer passief agressief. Kinderen zijn soms gewoon lomp en direct. Ze slaan en schoppen. Dat zie je bij volwassenen minder. Het pesten vindt vaak veel meer op psychologisch of sociaal vlak plaats.

Pesten onder volwassenen kan voorkomen binnen de familie, of bijvoorbeeld op het werk. Er zijn veel verschillende manieren waarop mensen kunnen pesten. Ik geef een paar voorbeelden van manieren hoe volwassenen kunnen pesten:

  1. Bewust afspreken met anderen en jou niet uitnodigen;
  2. (nieuwe) collega’s de les lezen;
  3. Je voor schut zetten en daarna ontkennen dat ze dit expres deden;
  4. Anderen uitlachen;
  5. Roddelen;
  6. Seksuele intimidatie;
  7. Anderen op hun fouten wijzen waar iedereen bij is.

Vaak is er niet een iemand die pest. Het kan zijn dat er ook omstanders zijn. Zij hoeven niet perse mee te doen, maar komen ook niet voor de gepeste op. Als zij aangeven dat degene die gepest werd het zelf uitlokt, doen ze daarin eigenlijk gewoon mee in het pesten.

Pesten op het werk

Bij pesten onder volwassenen komt pesten op het werk het meeste voor. Op zich is dat logisch. Het is net zo’n plek als de middelbare school. Je wordt onwillekeurig bij elkaar gezet, puur gebaseerd op resultaten en moet elke dag met elkaar doorbrengen.

26% van alle mensen die werken heeft weleens te maken gehad met een vorm van pesten op het werk. Treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag. Dat is meer dan een kwart van de mensen. Uit onderzoek blijkt dat 5-15% van de mensen last krijgt van sociale angst. De kans is dus groot dat je met sociale angst ook bij het percentage van gepeste mensen op het werk zit.

Als je last hebt van sociale angst ben je snel doelwit van pestgedrag. Je bent kwetsbaar en je spanning straalt vaak uit naar de mensen om je heen, zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Hoe meer je over jezelf leert, hoe beter je jezelf kan beschermen tegen die onbedoelde spanning die je uitstraalt.

Hoe herken je of je gepest wordt?

Voor iemand met sociale angst kan het moeilijk zijn om te herkennen wat precies pesten is en wanneer het een plagerij is. Zelf heb ik lang niet in de gaten gehad dat er mensen om me heen waren met pestgedrag. Ik wist ook niet goed hoe ik er mee om kon gaan.

Gepest worden heeft niet te maken met het eens zijn van beide partijen dat het pesten is. Je kan je gepest voelen, zonder dat de ander dit in de gaten heeft. Vaak heeft iemand die pest er moeite mee om zich in te leven van de gevoelens van een ander.

Als jij met lood in je schoenen naar sommige mensen toe gaat, bijvoorbeeld op je werk, omdat ze vaak flauw tegen je doen, dan is dat een signaal van pestgedrag. Vaak heb je geen zin om over die mensen te praten en hebben je prestaties te lijden onder de pesterijen.

Het kan zijn dat je somber bent en je steeds meer terugtrekt. Zelfs lichamelijk kun je klachten krijgen, zonder dat daar een directe aanleiding voor is. Pesten voel je in je lijf. Luister naar je lijf.

Ik trok me steeds meer terug. Hoe meer ik buitengesloten werd, hoe meer ik ook op mezelf begon te zijn. Het voelde fijner en veiliger om alleen te zijn, om het risico te vermijden. Helaas stelde ik het daarmee voornamelijk uit. Ik maakte het erger, omdat ik nu helemaal geen contact meer maakte.

Het verschil tussen pesten en plagen is soms moeilijk te zien. Het kan best zijn dat je een keer de dupe bent van het slechte humeur van een ander. Dat is niet gelijk een reden om te denken dat je gepest wordt. Kijk er naar volgens de 1, 2, 3 regel.

1 = toeval, het kan gebeuren

2 = begint op te vallen

3 = patroon

pesten op school

Gebeurt iets een keer, dan is er nog niet zoveel aan de hand. Het kan toeval zijn. Er kunnen allerlei reden zijn voor de pesterij. De ander heeft zijn dag niet, is ergens geïrriteerd over of maakt een ongepaste grap. Als dit nog een keer gebeurt, dan is het iets wat opvalt. Houd het in de gaten, want het kan maar zo zijn dat het vaker gaat gebeuren. Mocht het dan nog eens gebeuren, dan heb je een patroon te pakken. Je weet nu dat het echt om pesten gaat.

Veel mensen vertellen niet zo snel dat ze gepest worden, helemaal niet als volwassene. Ze schamen zich en twijfelen aan het pestgedrag en aan hunzelf. Gebruik daarom deze methode, zodat je je meer zelfverzekerd zult voelen in je mening. Als je last hebt van sociale angst is er niks veiliger, maar ook gezond, dan een bewezen methode die je zekerheid geeft.

Lees ook over gedachtes die jou meer zelfvertrouwen geven in dit artikel!

Je hoeft dan ook minder bang te zijn dat mensen zeggen ‘het valt toch wel mee?’. Want dat is vaak iets waar je bang voor bent als je sociale angst hebt, maar ook als je gepest wordt. Je kunt je verhaal nu goed beargumenteren en dat geeft kracht.

Hoe reageer je het beste op pestgedrag?

Meestal reageer je instinctief op pesten onder volwassenen op drie manieren. Vechten, vluchten of bevriezen. Je bijt van je af, je smeert hem, of je doet helemaal niks meer. Op een minder instinctieve manier zijn er ook verschillende manieren om op pestgedrag te reageren. Ik geef je tips.

Vermijd het pestgedrag in je leven waar kan

Het enige waar je invloed op hebt is jezelf. Vermijd daarom het pestgedrag waar kan. Zorg dat diegene bijvoorbeeld niet op je social media kan kijken. Blokkeer hun profiel, zorg dat diegene en de mensen in hun omgeving niets van jouw privé leven kunnen zien. Zo vermijd je dat je hen munitie geeft om te pesten.

Blijf zoveel mogelijk bij diegene uit de buurt, maar wees niet te opvallend in je vermijdende gedrag. Als ze het gevoel hebben dat je bang voor ze bent, geeft dat vaak weer munitie om te pesten.

Word je gepest door collega’s? Vraag je dan serieus af hoe graag je op die plek wil werken. Misschien voel je je dan weggepest, maar weet dat je beter af bent op een fijne, betere werkplek dan dat je koppig bent en blijft zitten waar je zit. Ten koste van jezelf.

Negeer ongepast gedrag

Misschien gaat de pestkop schelden of ongepaste opmerkingen maken, reageer hier niet op. Je hoeft niet uit te leggen waarom je ongepast gedrag negeert, je mag er vanuit gaan dat de ander dit weet. Het is niet jouw verantwoordelijkheid. En het geeft ook alleen maar weer munitie om meer te gaan pesten.

Schrijf op wat er gebeurt is

Het geeft duidelijkheid en verheldering om op te schrijven wat er gebeurt. Houd bij wanneer je het gevoel hebt dat je gepest wordt en wat er precies gebeurt. Het lucht niet alleen op om het op te schrijven, het helpt ook om er op juridisch vlak wat mee te doen als het pesten echt uit de hand loopt.

Pesten op het werk is verboden en strafbaar. Er zijn gevallen waarin er aangifte gedaan kan worden en er een rechtszaak komt. Het helpt in ieder geval als er op het werk gesproken gaat worden over het pesten om een oplossing te zoeken.

Praat met iemand die je vertrouwt

Het is goed om met iemand te praten over het pesten. Iemand die je vertrouwt, waar je je goed bij voelt. Dat kan een vriend of vriendin zijn, een collega of vertrouwenspersoon of je therapeut. Je kunt op deze manier checken of wat je voelt kan kloppen en om je verhaal kwijt te kunnen.

Pesten voor jezelf houden helpt nooit. Het lucht op om te delen en om support te krijgen van iemand anders. Dat maakt je sterker en geeft je meer zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe minder gevoelig je bent voor pesterijen.

gepest op werk

Neem pesten niet persoonlijk

Het klinkt eenvoudiger dan het is om pesten niet persoonlijk te nemen, maar pestgedrag heeft altijd te maken met de ander, niet met jezelf. Hoe persoonlijk het ook voelt. Aanvallen op persoonlijk vlak is makkelijker, daarom wordt dit vaak gebruikt bij pesten.

De reden om een ander te pesten is juist voor degene die pest persoonlijk. Zoals eerder besproken heeft het te maken met macht. Pesten laat zien dat je boven de ander staat. Je krijgt er aandacht mee, maakt mensen aan het lachen. Het zorgt bij degene die pest voor een goed gevoel. Een gevoel die ze nodig hebben om het vervelende gevoel wat ze meestal hebben tegen te gaan.

Kijk een random Amerikaanse high school film en je ziet dat de pester vaak een vervelende thuissituatie heeft, zelf gepest is of iets anders vervelends in zijn leven heeft. Er is altijd een reden waarom iemand gemeen doet. Het is een manier om onzekerheid te maskeren.

Door te begrijpen waarom een pester pest, haal je de pesterijen weg bij jezelf en zie je het meer als pijn van de ander. Dat helpt om je milder te maken. Om de pesterijen je minder aan te trekken.

Confronteer degene die pest als je er veel tijd mee doorbrengt

Als je veel tijd met degene die jou pest doorbrengt is het uiteindelijk echt zaak om diegene te confronteren met zijn of haar gedrag. Als je dit niet doet, zal diegene niet weten dat het moet stoppen. Dat is jouw verantwoordelijkheid om aan te geven.

Het is moeilijk om te praten met iemand die je pest, maar als je meer weet over diegene en waarom diegene pest, maak je jezelf steeds sterker. De eerste punten helpen je om een beter beeld te krijgen van het pesten en degene die jou pest en wat je kan zeggen om tot de ander door te dringen wat je dwars zit.

Je kunt aangeven dat het misschien voor de ander grappig is om te pesten, maar dat het voor jou niet fijn is en dat je het pestgedrag niet kan waarderen. Laat diegene maar een ander slachtoffer zoeken om zichzelf beter door te laten voelen.

Probeer geen wraak te nemen

Wraak nemen lijkt misschien heel fijn, maar laat je eigenlijk verlagen tot hetzelfde niveau van degene die pest. Door je juist niks aan te trekken van het pesten en zo gelukkig mogelijk te zijn laat je zien dat je er boven staat. Dat is je zoetste wraak.

Hoe minder aandacht je geeft aan het pestgedrag, hoe meer het verwatert en verdwijnt. Negatieve aandacht is ook aandacht. Dat maakt voor een pester niet zo veel meer uit. Reageer dus niet op die online kutopmerking. Een opmerking zonder reactie staat toch net wat lulliger dan een reactie met een ruzie er onder.

Wat je nog meer kan doen tegen pesten onder volwassenen

Pesten onder volwassenen is een serieus probleem. Het is iets waar mensen met sociale angst vaak last van hebben. Het is daarom goed om te leren voor jezelf op te komen. Om duidelijk je grenzen aan te kunnen geven. Hoe moeilijk dat ook is.

Praat over het pesten onder volwassenen. Je hoeft je er niet voor te schamen. Diegene die jou pest zou zich moeten schamen! Het is aan jou om stapje voor stapje sterker te worden en je weerbaar te maken voor mensen die pesten. Open zijn over pesten onder volwassenen helpt, je krijgt er bondgenoten van en het schrikt pesters af.

Tot slot

Pesten onder volwassenen is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Jij kan er niks aan doen dat je gepest wordt. Ook als volwassene. Volwassenen die niet werken aan hun persoonlijke ontwikkeling kunnen lang blijven hangen aan kinderlijk gedrag. Zie het als de wedstrijd van Ajax tegen Pec Zwolle in de beker.

Ajax is de beste club van Nederland en Pec Zwolle is maar een schijntje van wat zij zijn. Toch verloren ze met 1-5 en lieten zich meeslepen in het minder goede voetbal van Pec Zwolle.

Het is goed om jouw waarde te leren kennen en daar naar te gaan leven, zodat je eerder begrijpt wanneer pesten onder volwassenen plaatsvindt en jij jezelf beter kan weren tegen pesten onder volwassenen. Je zelfs minder kan laten raken door pestgedrag.

dagboek tegen pesten banner

En jij? heb jij weleens last gehad van pesten onder volwassenen?

Liefs,

Linda

Laatst gewijzigd op: 19-06-2024




Reacties
Categorieën