Journal

Een journal is eigenlijk gewoon een chiquer woord voor dagboek. Het is een plek waar jij regelmatig je gedachten, gevoelens en ervaringen opschrijft, net als in een dagboek. Het kan zowel digitaal als op papier zijn, en het doel ervan is meestal om een soort van persoonlijke ruimte te creëren waarin je vrij bent om jezelf uit te drukken en te reflecteren op wat er in je leven gebeurt.

Sommige mensen gebruiken het als een vorm van therapie of zelfontwikkeling, terwijl anderen het gewoon gebruiken als een manier om herinneringen vast te leggen en hun gedachten te ordenen. Dus eigenlijk is het gewoon een ander woord voor een plek waar je jezelf kunt zijn en je gedachten kunt delen.

Je kunt je journal voor van alles gebruiken. Voor sociale angst, voor meer zelfliefde, je persoonlijke ontwikkeling, meer zelfvertrouwen, om jezelf te accepteren, om dankbaarheid op te schrijven en om jezelf beter te begrijpen. Gebruik je journal om je ochtend te beginnen of schrijf aan het einde van de dag. Dat is helemaal jouw keuze.

Je kunt zelf een journal beginnen, door een notitieboek aan te schaffen, of een Word bestand te openen. Maar je kunt ook gebruik maken van een invuldagboek. Hierin staan de dagboekvragen al opgesteld en hoef je ze alleen nog in te vullen. Bekende invulboeken zijn het 6 minutenboek en Vertellis Chapters. Wil je wat luchtiger schrijven? Bekijk dan eens het kleine-dingen-boek of het elke dag een vraag dagboek.

Gerelateerde begrippen:

  1. Dagboek
  2. Invuldagboek
  3. Dagboekvragen
  4. Journaltemplates
Reactie plaatsen