Achter de schermen bij RAARsociaal
Linda
Achter de schermen bij RAARsociaal
11/29/2020
5 min
0

Hoe ik een blog begon

11/29/2020
5 min
0

Hoe ik een blog begon

In dit artikel geef ik een kijkje in mijn geschiedenis en hoe ik een blog begon. Bloggen is eigenlijk altijd al een stiekeme droom van mij geweest. Ik kan me herinneren dat ik op de middelbare school ook al gek was op de sociale media platforms en blogwereld. 

In de afgelopen jaren heb ik ook wat luttele pogingen gedaan om een blog op te starten. Ik schreef over random dingen, probeerde te schrijven over kleding en schreef verhalen. Alles was van korte duur. Ik denk dat je op al mijn oude laptops en computers (oké, dat zijn er niet zo heel veel, maar toch) resten van blogs, artikelen en plaatjes zult vinden. Toch is het nooit echt van de grond gekomen. Soms vraag ik me af of mijn sociale angst hier een rol in heeft gespeeld..

Op 18 december 2018 viel ik uit en kwam ik in de ziektewet terecht. Na een hele tijd niet meer geblogd te hebben kwam de drang om te schrijven weer opzetten. Ik moest mijn creativiteit ergens in kwijt, iets te doen hebben. Niet snel nadat ik thuis kwam te zitten begon ik met een Instagramaccount. Op dit account deelde ik foto’s van mijn interieur. De tekstjes die ik er onder schreef waren nog weinig persoonlijk. Ik schreef over de foto, of over een voorwerp op de foto.

Elke dag een doel

Ik plaatste elke dag een foto. Zo gaf ik mezelf elke dag een taak, maar ook een doel en structuur. Het bezig zijn met foto’s maakte dat ik mijn appartement netjes hield en mezelf bezig hield met fotografie, stukjes schrijven en me verdiepen in de wereld van Instagram.

Ik ontdekte een hele leuke wereld waarin ik steeds meer leuk contact kreeg met allerlei mensen. Steeds vaker sprak ik achter de schermen met mensen over het feit dat ik in de ziektewet zat en langzaamaan besprak ik het ook steeds vaker in mijn posts.

Op dat moment had ik nog geen diagnose gekregen. Ik had wel contact met een psycholoog, die ik via mijn werk toegewezen had gekregen. Ondertussen was ik zoekende naar de juiste hulp en stond ik op de wachtlijst. Ik noemde mijn situatie op dat moment nog een burn-out en ik begon een blog. Daar plaatste ik welgeteld vier artikelen op, daarna stopte ik weer. Ik had nog helemaal niet de energie om te bloggen, laat staan consistent.

Wel snuffelde ik wat aan de blogwereld en schreef een gastblog voor sevencouches, een interieurblog. Hierin benoemde ik kort mijn mentale situatie en dat was best een stap voor mij! Sevencouches is een blog met veel bezoekers, dus ook veel mensen die het konden lezen.

Toch voelde ik me niet bezwaard om me open uit te spreken, omdat ik me oké voelde met de situatie. Ik voelde me ook echt ziek en had geen schuldgevoel. Het motiveerde me alleen maar meer om open te praten over mijn situatie!

Mijn diagnose

Op Instagram begon ik steeds meer persoonlijke stukjes te schrijven en te delen. Ik deelde in mijn stories als het niet zo goed met me ging, of andere persoonlijke dingen, zoals een bezoekje aan de therapeute. Mijn posts waren persoonlijk, ik deelde wat ik leerde en waar ik tegenaan liep.

In die periode kreeg ik ook mijn diagnose: sociale angststoornis en een depressieve stemmingsstoornis. Het betekende dat mijn situatie concreter werd en ik passende hulp ging krijgen. Sociale angst was nieuw voor me en ik stond op het punt om heel veel nieuwe dingen te leren.


Al die nieuw geleerde dingen verzamelde ik en deelde ik in stukjes. Langzaamaan kreeg mijn account een andere niche, kreeg ik steeds meer andere volgers en ging ik steeds meer andere mensen volgen. Mensen met wie ik een band opbouwde en van wie ik dingen leerde.

De online wereld van mentale gezondheid en mentale kwetsbaarheid werd voor mij echt een plek waar ik me thuis ging voelen. Ik praatte met andere mensen die last hadden van mentale klachten of die mensen met mentale klachten hielpen.

hoe ik een blog begonhoe ik een blog begonEen nieuwe naam!

Naarmate de maanden voorbij gingen, voelde de naam @Housemanhome steeds minder bij me passen. Ik was trots op de naam, omdat ik hem zelf erg leuk gevonden vond. Huisman is mijn achternaam, dus ik vond de woordspeling on point.

Afscheid nemen van die naam heeft me wel even geduurd. Ik voelde dat ik wat nieuws wilde, maar vond het best zonde om te stoppen met @Housemanhome.


Toch moest het er in april 2020 van komen en werd de nieuwe naam van mijn account geboren: @RAARsociaal. Dit voelde als de juiste beslissing en maakte voor mij mijn account serieuzer en betekenisvoller. Al snel was ik helemaal gewend aan de naam en begon de wens voor een blog weer te kriebelen.

Serieuze aanpak

Na al die maanden in de ziektewet merkte ik steeds meer dat ik mijn doel gevonden had. Ik wilde iets doen met mijn situatie, de opgedane kennis van mijn sociale angst delen en mensen hier mee helpen. Mijn re-integratie mislukte compleet en ik kreeg weinig concrete hulp van mijn re-integratie begeleider. Ik stond er alleen voor en besloot te kiezen voor mijn blog en mijn droom. Iets doen met sociale angst!


Omdat ik al een paar keer geprobeerd had een blog te bouwen en er achter was gekomen dat dat toch niet echt mijn ding was, heb ik hulp gevraagd aan Anouk Martens.

Anouk helpt creatieve en duurzame ondernemers om hun online merk neer te zetten. Ze heeft mijn website gebouwd en helpt me als ik ergens niet uitkom. Het leuke aan deze samenwerking vind ik dat we elkaar gevonden hebben via Instagram. Netwerken voelde nooit echt als mijn ding, maar netwerken via Instagram heeft een hele nieuwe dimensie. Het past meer bij mij en ik geloof er oprecht in dat je via Instagram hele waardevolle samenwerkingen kunt vinden.

Samen met Anouk heb ik vormgegeven aan mijn droom en het voelde fijn om een partner te hebben die net zo enthousiast is als ik! Het spoorde me alleen maar meer aan om aan de slag te gaan met mijn blog.

Keihard werken tot de launch

Eind juni 2020 neem ik een break van Instagram (die ik na een paar dagen alweer verbreek, omdat ik het mis). Ik wil me compleet focussen op mijn blog en werk aan een heleboel blogs, zodat ik bij de lancering van mijn website al wat te vertellen heb. In de loop van de tijd heb ik allerlei boekjes volgeschreven, Word pagina’s getypt en ideeën opgedaan.

Het is tijd om structuur aan te brengen en de content van mijn site te gaan bouwen. Met hulp van mijn Instagramvolgers in de vorm van vragen in posts en stories geef ik vorm aan de basis van mijn site.

Het voelt spannend om zo hard te werken aan mijn site. Ik heb geld geïnvesteerd en een heleboel uren werk. Toch voelt het goed. Het voelt als mijn doel en mijn passie. Hoe meer ik werk aan mijn blog, hoe meer lol ik er in krijg.

Ik twijfel wel aan de datum om online te gaan. Daadwerkelijk live gaan voelt als een definitieve stap. Ik weet dat ik ergens een knoop door moet hakken, maar dat is nog best lastig…

Live!

Weken gaan voorbij en ik voel dat het tijd is. Tijd om te beginnen. Het opvullen van mijn blog komt in de loop van de tijd wel, maar het is tijd om wat te laten zien. Samen met mama bereid ik een foto en een filmpje voor om op Instagram mijn livegang te vieren en op 24 augustus 2020 wordt mijn kindje geboren: WWW.RAARSOCIAAL.NL.


Liefs,


Linda

Reacties
Categorieën