people pleasen banner
Gedragssymptomen van sociale angst
Linda
Gedragssymptomen van sociale angst
04/17/2024
7 min
0

People pleasen: wat is het, waarom doe je het en hoe stop je er mee?

04/17/2024
7 min
0

People pleasen, dat kennen we allemaal wel. Helemaal als je worstelt met sociale angstklachten. Aardig gevonden willen worden, de angst voor afwijzing of veroordelen, tegen iemand opkijken, of daarmee eigenlijk jezelf naar beneden duwen zijn zo maar wat redenen om te people pleasen.

People pleasen is het extra aardig doen tegen anderen, in de hoop (of de verwachting) om daar ook wat voor terug te krijgen. Alleen kom je dan van een koude kermis thuis, want people pleasen zorgt eerder voor een averechts effect. Maar daar ga ik later meer over vertellen.

In dit artikel ga ik je meenemen in wat people pleasen is, waarom je het doet en hoe je er mee kunt stoppen. Want ik kan je nu al wel vertellen: people pleasen levert je uiteindelijk niks op. Het kost je alleen maar wat. Je eigen waardigheid en zelfrespect.

De volgende punten bespreek ik met je in dit artikel:

 1. Wat is people pleasen?
 2. De psychologische achtergrond van people pleasen
 3. Waarom people pleasen?
 4. De impact van people pleasen
 5. Herkenning van people pleasen in je eigen gedrag
 6. Hoe kun je stoppen met people pleasen?


Ho, wacht even met lezen!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Wat is people pleasen?

People pleasen verwijst naar het gedrag waarbij je voortdurend probeert de ander tevreden te stellen, zelfs als dit ten koste gaat van je eigen behoeften, grenzen of welzijn. People pleasen komt vaak voor bij mensen die moeite hebben met het stellen van grenzen, om voor zichzelf op te komen of met het omgaan met conflicten. Daarom hebben mensen met sociale angst er vaak last van. Dit zijn ook duidelijke sociale angst symptomen.

Als je people pleast heb je vaak de neiging om constant goedkeuring te zoeken van anderen en je probeert uit alle macht de ander niet teleur te stellen, zelfs als dit ten koste gaat van jezelf. Je zet de behoeften en wensen van een ander vaak boven die van jezelf en voelt je vaak verantwoordelijkheid voor het geluk van anderen.

Het is zeker belangrijk om in een bepaalde mate rekening te houden met de behoeften van anderen en vriendelijk tegen je omgeving te zijn, maar overmatig people pleasen zorgt voor frustratie. Het put je uit en het brokkelt je eigenwaarde beetje bij beetje meer af.

Om van people pleasen af te komen is het belangrijk dat je leert om je eigen grenzen te kennen, te stellen, assertiever te worden en te leren om je eigen behoeften te erkennen en te respecteren. Het gaat om het vinden van het juiste evenwicht tussen er zijn voor de ander en het voor jezelf zorgen.

Wat is people pleasen?

De psychologische achtergrond van people pleasen

De psychologische achtergrond van people pleasen kan verschillende oorzaken hebben en wordt vaak beïnvloed door individuele ervaringen, persoonlijkheidskenmerken en sociale factoren. Dit zijn enkele veelvoorkomende psychologische aspecten die een rol kunnen spelen bij people pleasen:

Angst voor afwijzing

Mensen die people pleasen hebben vaak een diepgewortelde angst voor afwijzing of veroordeling door anderen. Ze kunnen geloven dat ze alleen geliefd of geaccepteerd zullen worden als ze constant voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Laag zelfbeeld

Een laag zelfbeeld kan mensen ertoe brengen om hun eigen behoeften en wensen te negeren ten gunste van anderen. Ze kunnen geloven dat ze niet de moeite waard zijn om voor zichzelf op te komen of dat hun eigen behoeften er niet toe doen.

Behoefte aan goedkeuring

Sommige mensen hebben een sterke behoefte aan goedkeuring en bevestiging van anderen. Ze streven er voortdurend naar om anderen te behagen in de hoop op positieve feedback en waardering.

Angst voor conflict

Mensen die conflictvermijdend zijn, kunnen de neiging hebben om te pleasen. Zo proberen ze confrontaties te vermijden. Het kan zijn dat ze bang zijn voor spanningen of ruzies en daarom altijd proberen om dit te sussen door toe te geven aan de wensen van een ander.

Opvoeding en sociale conditionering

De manier waarop je bent opgevoed en wat voor sociale normen je hebt meegekregen kunnen ook bijdragen aan people pleasen. Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid in een omgeving waar je dienend voor de ander moest zijn. Dan is people pleasen haast normaal. Ik wist lang niet beter dan dat mezelf wegcijferen er bij hoorde.

people pleasing wat is het

Empathie en zorgzaamheid

Sommige mensen hebben van nature een sterke neiging om empathisch en zorgzaam te zijn. Dit kan een hele positieve eigenschap zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je overmatig gaat pleasen omdat ze hun eigen behoeften negeren om de ander tevreden te stellen.

Een combinatie van verschillende van deze factoren kan leiden tot people pleasen. Ik heb me in elk van dit kenmerk weleens herkent. En ik weet ook dat ik in people please gedrag kan vervallen. Dan ben ik heel relaxed en zorgzaam. Terwijl ik eigenlijk over mijn grenzen ga, omdat ik niet zo relaxed ben.

Waarom people pleasen we?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen people pleasen, die vaak diepgeworteld zijn in hun psychologische en emotionele ervaringen. Daar speelt erfelijkheid een rol bij en ook zeker opvoeding en cultuur. People pleasen gaat vaak als vanzelf en het is niet altijd even gemakkelijk om er mee te stoppen.

We people pleasen, omdat we niet geloven dat we goed genoeg zijn als we onszelf zijn. Het geeft een vals gevoel van controle, omdat je verwacht dat de ander ook iets aardigs voor je terugdoet, omdat jij zo aardig bent geweest. Of in ieder geval niet onaardig tegen je gaat doen.

De impact van people pleasen

People pleasen heeft een negatieve impact op meerdere vlakken van je leven, zowel op emotioneel als op sociaal vlak. Misschien heb je het idee dat het je controle geeft, maar eigenlijk is dit het tegenovergestelde van controle. Je kunt mensen namelijk niet controleren, ze dwingen om jou aardig te vinden of altijd aardig tegen je te doen.

Als je steeds probeert de ander te behagen, loop je het risico dat je jouw eigen behoeften en wensen verwaarloost. Hoe meer je people pleast, hoe meer je jezelf verliest in de behoeften van anderen en je eigen identiteit en doelen steeds meer uit het oog verliest.

En je identiteit verliezen doet afbreuk aan je zelfvertrouwen. Door een gebrek aan assertiviteit en het steeds weer toegeven aan anderen, in plaats van voor jezelf te kiezen, ga je steeds meer twijfelen aan jezelf en je onzeker voelen over je vermogen om voor jezelf op te komen.

people pleasen wat is het

De hele tijd people pleasen is doodvermoeiend. Je krijgt er stress van en het put je uit. De hele tijd bezig zijn met de ander, elke beweging, blik, opmerking. Het dreef mij uiteindelijk tot chronische stress en ik heb me toen ziekgemeld van werk. Dat is nu ruim 5 jaar geleden…

People pleasen zorgt voor onevenwichtige relaties waarin de behoeften van de ander altijd voorrang hebben op die van jezelf. Dat leidt tot spanningen en frustraties in relaties, omdat jij je als pleaser ondergewaardeerd of uitgebuit voelt. Je geeft en geeft en geeft, maar je krijgt niks terug, heb je het idee.

Zo leven zorgt voor een gebrek aan voldoening in je leven en een gebrek aan persoonlijke groei. Het laat je stilstaan, vastlopen. Je raakt je eigen doelen uit het oog en op een gegeven moment ben je zo moe dat het je ook niet zoveel meer uitmaakt. Uiteindelijk is people pleasen een vicieuze cirkel naar beneden.

Herkenning van people pleasen in je eigen gedrag

Soms heb je niet eens in de gaten dat je aan het people pleasen bent. Daarom is het herkennen van people pleasen in je eigen gedrag een belangrijke eerste stap naar verandering. Dit zijn signalen dat je waarschijnlijk wel een people pleaser bent:

 1. Je hebt moeite met nee zeggen
 2. Je streeft steeds naar goedkeuring van anderen
 3. Je vermijdt conflicten en probeert situaties te sussen
 4. Je negeert je eigen behoeftes
 5. Je voelt je gestrest en uitgeput
 6. Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen

Als jij jezelf herkent in een of meer van deze signalen, dan is het goed om na te denken over hoe people pleasen in jouw leven van invloed is. Assertief worden, het leren stellen van grenzen en het erkennen van je eigen behoeften zijn belangrijke stappen naar het verminderen van people pleasen en het vinden van een gezonde balans in je relaties.

Hoe kun je stoppen met people pleasen?

People pleasen lijkt naar de buitenwereld gericht, maar eigenlijk is people pleasen ontzettend egoïstisch. Je doet het vanuit een laag zelfbeeld die je graag positief bevestigd wil zien door de mensen om je heen. Eigenlijk is de enige reden dat je aardig tegen mensen doet, zodat ze ook aardig tegen jou doen. Dat klinkt best hard zo hè?

Soms helpt het mij om echt iets hards over bepaald gedrag uit te spreken, zodat het echt kan zorgen voor een verandering in mijn brein. Te aardig zijn helpt helemaal niks, het levert alleen maar vervelende dingen op. Hoe aardiger je bent, hoe meer mensen hier (al dan niet bewust) gebruik van gaan maken.

Het is daarom belangrijk om ten eerste te werken aan je eigenwaarde. Ga liever voor jezelf worden, dankbaarheid uitspreken, affirmaties herhalen. Alles om jou meer en meer te laten geloven in jezelf. Want hoe meer je in jezelf gelooft en om jezelf geeft, hoe eenvoudiger het wordt om minder te people pleasen.

Verder is het goed om echt bewust te oefenen met minder people pleasen. Ga jezelf trainen in nee zeggen. Ga je grenzen goed onderzoeken en bepalen, zodat je hier ook mee kan gaan oefenen. Stoppen met people pleasen is een mindset shift die stapje voor stapje steeds meer eigen wordt.


Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Ga voor jezelf na waarom jij getriggerd wordt om te people pleasen en bij wie. Welke externe factor heeft invloed op jouw please gedrag?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën