waarom een slechte vriendschap herkennen lastig is met sociale angst
Zelfrespect bij sociale angst
Linda
Zelfrespect bij sociale angst
05/08/2024
9 min
0

Dit is waarom een slechte vriendschap herkennen niet zo eenvoudig is als je last hebt van sociale angst

05/08/2024
9 min
0

Een slechte vriendschap herkennen is over het algemeen al best een uitdagende taak om op te merken. Helemaal als je al lang vrienden bent. Maar daar komt nog een schepje bovenop als je sociale angst hebt. Dan is het nog moeilijker om die slechte vriendschap echt goed te herkennen. En dat kost de nodige energie…

Als je last hebt van sociale angst leef je van buiten naar binnen. Dat betekent dat je vooral bezig bent met wat om je heen gebeurt en daar pas jij je op aan. Je zet jezelf dus letterlijk op de laatste plek achter je omgeving aan. Dat maakt een slechte vriendschap herkennen erg lastig. 

En dat terwijl het juist zo belangrijk is met sociale angst dat je gezonde mensen om je heen hebt waar je echt jezelf kan zijn. En dat is meestal niet het geval in een slechte vriendschap. Uit deze vriendschap stappen is ook niet makkelijk, met alle symptomen die er bij komen kijken. Daar ga ik het in dit artikel met je over hebben. Dit is wat ik bespreek:

  1. Wat is een slechte vriendschap?
  2. Waarom een slechte vriendschap herkennen belangrijk is
  3. Waarom een slechte vriendschap herkennen niet zo eenvoudig is: overmatige bezorgdheid voor afwijzing
  4. Conflict vermijdend gedrag
  5. Moeite met het lezen van sociale signalen
  6. Verlangen naar sociale acceptatie
  7. Negatief zelfbeeld
  8. Hoe ga je om met een slechte vriendschap?


Vriendschappen spelen een grote rol bij sociale angst

Jouw omgeving heeft een enorme invloed op je sociale angst. Maar er zijn veel meer dingen die invloed hebben én die werken om sociale vrijheid te cultiveren in je leven. 

Meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Een slechte vriendschap herkennen: wat is een slechte vriendschap?

Een slechte vriendschap, ook wel een ongezonde of toxische vriendschap genoemd, is een ongezonde band tussen twee mensen. Een van de twee, of allebei over en weer, gaan niet gezond met elkaar om en maken elkaar onbewust eerder onzeker dan zelfverzekerd. Een slechte vriendschap heeft verschillende kenmerken die de kwaliteit en de gezondheid van de relatie aantasten.

Een ongezonde vriendschap kenmerkt zich door een aantal signalen. Zo kan het zijn dat er sprake is van negativiteit, onbetrouwbaarheid, manipulatie, een gebrek aan steun, respect en er is onbalans in de relatie.

In een slechte vriendschap krijg je geen energie, maar voel je je eerder uitgeput als je bij elkaar geweest bent. Dat komt omdat er iets niet puur en zuiver is tussen jullie. En dat zorgt voor veel toxiciteit. Het gesprek aangaan met die vriend of vriendin, of de vriendschap beëindigen kan daardoor een logische volgende stap zijn.

slechte vriendschap herkennen

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de signalen van een slechte vriendschap en om te erkennen wanneer een vriendschap niet meer gezond of waardevol voor je is.

Het is oké om afstand te nemen van giftige vrienden en te streven naar relaties die gebaseerd zijn op wederzijds respect, steun en plezier.

Wil jij ontdekken of je vastzit in een ongezonde vriendschap? Lees in dit artikel de signalen van een slechte vriendschap


Waarom een slechte vriendschap herkennen niet zo eenvoudig is: overmatige bezorgdheid voor afwijzing

Als je last hebt van sociale angst heb je vaak een verhoogde angst voor afwijzing en conflict. De angst voor afwijzing bij sociale angst is een diepgewortelde angst om niet geaccepteerd, gewaardeerd of geliefd te worden door je omgeving. Je kan bang zijn om je vrienden te confronteren met problemen in jullie vriendschap uit angst voor afwijzing of het beëindigen van de vriendschap.

Als je sociale angst hebt kun je extreem zorgen maken over wat anderen van je denken en vrezen dat je wordt afgewezen, of nog erger, vernederd zult worden in sociale situaties.

Die angst voor afwijzing houdt je vriendschap vaak in stand. Vaak veel langer dan gezond is. Dat is niet omdat je met sociale angst nou zo het idee hebt dat die persoon heel goed voor je is, maar het is een gewenning. En verandering is ook niet het allerleukste met sociale angst. Dus dan voelt het als kiezen tussen twee kwaden.

De angst voor afwijzing laat je vaak vastzitten in een ongezonde vriendschap, omdat je bang bent dat je nooit betere, leukere mensen zal vinden die bij je passen. Vrienden maken met sociale angst is namelijk best een uitdaging. Maar weet dat het niet onmogelijk is! Ook voor jou zijn er betere vrienden, die beter bij jou passen en waar jij je meer jezelf voelt.

giftige vriendschap

Conflict vermijdend gedrag

Als je problemen in je vriendschap aankaart bij de ander, kan dit leiden tot confrontatie, of zelfs conflict. En dat kan voor jou met sociale angst heel beangstigend zijn.

Daardoor ga je vermijdingsgedrag vertonen en negeer je problemen om de angst voor confrontatie en conflict maar te blijven vermijden.

Conflict vermijdend gedrag bij sociale angst houdt in dat je situaties, gesprekken of confrontaties uit de weg gaat waar eventueel conflict of confrontatie zou kunnen ontstaan.

Dit gedrag wordt gedreven door de angst voor afwijzing en kritiek en zorgt alleen maar voor meer spanning in sociale situaties.

Je bent geneigd om situaties te vermijden waarin je het gevoel hebt dat een conflict kan ontstaan, zelfs als dit betekent dat je jouw eigen behoeften en wensen moet onderdrukken.

Kenmerken van conflict vermijdend gedrag zijn:

  1. Het vermijden van meningsverschillen
  2. Toegeven aan de wensen van anderen
  3. Passief gedrag
  4. Het uit de weg gaan van confrontaties
  5. Gevoelig zijn voor negatieve reacties

Conflict vermijdend gedrag vormt daarmee een belemmering voor het opbouwen van gezonde vriendschappen en het effectief en gezond omgaan met conflicten. Meningsverschillen, ruzies en discussies, ze horen bij het leven. En ze horen ook bij vriendschap. Dit uit de weg blijven gaan zorgt voor gevoelens van frustratie, het onderdrukken van je gevoelens en een gebrek aan assertiviteit. Leren hoe je op een kalme manier met conflicten kunt omgaan is heel belangrijk om gezonde vriendschappen te onderhouden met sociale angst.

Dit zijn 6 giftige vrienden waar je beter afstand van kan nemen. Herken ze alle zes!

ongezonde vrienden

Moeite met het lezen van sociale signalen

Als je last hebt van sociale angst kun je moeite hebben met het juist interpreteren van sociale signalen en het onderscheiden van gezonde en ongezonde dynamieken in relaties. Dat kan over zowel non-verbale als verbale signalen gaan.

Sociale angst kan zorgen voor problemen in het begrijpen van lichaamstaal, subtiele hints, intonatie en andere sociale cues die essentieel zijn om goed en gezond te kunnen communiceren en een prettige, duidelijke sociale interactie te hebben.

Vaak zie je met sociale angst veel meer non-verbale signalen dan er in werkelijkheid zijn. Je weet dat je niet moet invullen voor een ander, maar dat rottige stemmetje in je hoofd vult elke blik, snauw of opmerking negatiever in dan het in werkelijkheid is. Of je mist juist signalen, omdat je te druk bezig bent met jezelf.

Het moeite hebben met het interpreteren van sociale signalen kan het een stuk moeilijker maken om te herkennen wanneer een vriendschap ongezond voor je is. Misschien worden er wel geintjes met je uitgehaald die je niet in de gaten hebt, omdat je veel te druk met jezelf bent.

Dat heb ik zelf met een vriendin meegemaakt. Ze hield er de vervelende gewoonte op na om mij terloops belachelijk te maken en voor joker te zetten. Dat begreep ik pas nadat ik meer afstand van haar had en meer zelfvertrouwen en eigenwaarde kreeg. Daarvoor had ik het heel vaak als niet zo ernstig geïnterpreteerd en als een gezond geintje, in plaats van giftig gedrag.

Deze inzichten over vriendschap hebben mij ontzettend geholpen in hoe ik tegen relaties aankijk en waar ik wel of geen energie in steek.

Verlangen naar sociale acceptatie

Als je sociale angst hebt is de kans groot dat je ontzettend verlangd naar sociale acceptatie en vriendschap. En doordat dit zo’n diepgeworteld verlangen is, ben je snel bereid om slecht gedrag van een vriend of vriendin te tolereren, omdat je bang bent om alleen over te blijven.

Je hecht vaak veel waarde aan de mening van de mensen in je omgeving en je doet erg je best om hun goedkeuring en positieve feedback te krijgen om jouw eigenwaarde aan te kunnen hangen en je angstgevoelens te verminderen. Geregeld ten koste van jezelf. Dat noemen we ook wel people pleasen.

ongezonde vriendschap herkennen

Ergens geloof je niet dat jij beter verdient dan een vriend of vriendin die jou slecht behandelt. Je praat er overheen, bagatelliseert het gedrag van de anders of zegt dat het je niet uitmaakt.

En weet je, het kan maar zo dat je dat op dat moment ook echt zo voelt. Maar je zult zien dat het later wel aan je gaat knagen. Op den duur houd je slecht gedrag niet meer vol.

Het verlangen naar sociale acceptatie bij sociale angst belemmerd je vermogen om echt jezelf te zijn en jezelf te laten zien in sociale situaties.

Dat zorgt voor vermijdingsgedrag, sociale isolatie en een gebrek aan zelfvertrouwen. En dat zijn niet de gedragingen die je wilt hebben als je wil ontdekken of jouw vriendschap gezond of ongezond is.


Negatief zelfbeeld

Sociale angst gaat gepaard met een laag zelfbeeld en zelftwijfel. Je hebt een vertekend, kritisch en vaak onrealistisch beeld van jezelf. Je hebt belemmerende overtuigingen over jezelf, je vaardigheden, je uiterlijk en je sociale interacties, wat zorgt voor gevoelens van niet goed genoeg zijn, twijfelen aan jezelf en angst in sociale situaties. Dit kan leiden tot het accepteren van ongezond gedrag van anderen als normaal, of je denkt dat je het verdient hebt.

Als je sociale angst hebt, heb je nogal eens de neiging om je schuldig en verantwoordelijk te voelen voor het gedrag van anderen. Omdat je een lage eigenwaarde hebt, ga je er haast als automatisch vanuit dat jij waarschijnlijk iets fout hebt gedaan als iemand giftig gedrag tegen je vertoont.

Hoe ga je om met een slechte vriendschap?

Oké, je zit in een slechte vriendschap. Maar hoe ga je daar nou mee om? Omgaan met een slechte vriendschap kan uitdagend zijn, maar het is wel heel belangrijk voor jouw eigen welzijn en groei. Dit zijn stappen die je kunt nemen:

  1. Herken de signalen van een ongezonde vriendschap
  2. Evalueer je vriendschap
  3. Communiceer met je vrienden over wat je dwars zit
  4. Ga grenzen stellen
  5. Zoek steun bij andere mensen die wel gezond voor je zijn
  6. Neem afstand of vriendschap beëindigen
  7. Focus op gezonde relaties

vriendschap en sociale angst

Een vriendschap loslaten is niet eenvoudig, helemaal als je elkaar al lang kent, of als jij je schuldig voelt om de relatie te stoppen.

Maar onthoud dat jij recht hebt op gezonde en ondersteunende vriendschappen en dat het soms nodig is om afscheid te nemen van giftige vrienden om ruimte te maken voor jezelf en jouw eigen groei en welzijn.

Conclusie

Een slechte vriendschap herkennen met sociale angst is niet eenvoudig. Dat komt omdat je vooral veel bezig bent met het tevreden stellen van andere mensen en daarbij jezelf wegcijfert.

Je bent bang om de confrontatie aan te gaan, omdat je vreest dat je kritiek zal krijgen of een negatief oordeel. Je wil andere mensen niet teleurstellen, dus verval je snel in people pleasen en wordt nee zeggen steeds lastiger.

Jouw zelfbeeld speelt een grote rol in het blijven zitten in een ongezonde vriendschap. Hoe beter je zelfbeeld, hoe beter je in kan zien welke relaties niet zo gezond zijn voor jou, waar je beter afstand van kan nemen.

Het is belangrijk om te erkennen dat het beëindigen van een slechte vriendschap geen teken van zwakte is, maar juist een teken van zelfliefde en respect voor jezelf. Door de signalen van een giftige vriendschap te herkennen, je grenzen aan te geven en te focussen op gezonde relaties, investeer jij in je eigen mentale welzijn en groei.

Ja, het is moeilijk om afscheid te nemen van vrienden, maar het is belangrijk om te onthouden dat jij recht hebt op liefdevolle en ondersteunende relaties met anderen. Door aan het werk te gaan met de punten waarop jij belemmerd wordt in je relaties, zul je zien dat je ongezonde vriendschappen steeds minder worden en je er steeds beter mee om kunt gaan.


Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Waar loop jij tegenaan in het herkennen van een slechte vriendschap?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën