Voeding bij sociale angst
Linda
Voeding bij sociale angst
12/01/2021
4 min
0

5x de bewezen kracht van gember (inclusief recept Beyonce gembershot!)

12/01/2021
4 min
0

5x de bewezen kracht van gember (inclusief recept Beyonce gembershot!)

In dit artikel deel ik met jullie de bewezen kracht van gember. Gember, you either hate it or love it. Gember is op dit moment een van de meest trendy voedingsmiddelen die er is. Alles is aan trends onderhevig. Zelfs eten en drinken. Zag je een paar jaar geleden overal verse muntthee, sinds een paar jaar heeft de gemberthee zijn intrede gedaan. Op elke menukaart pronkt hij. Soms saai, soms spectaculair. Soms met een schijfje citroen, soms sinaasappel. Maar gember is niet alleen maar trendy. Gember is ook ontzettend goed voor je gezondheid! In de Chinese geneeskunde wordt gember al sinds jaar en dag gebruikt.

Mijn eerste ervaring met gember was wat voorzichtig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet gelijk weg was van de smaak. Ik vond het zelfs een beetje naar afwasmiddel proeven. Het heeft een pittige en scherpe smaak. Gelukkig is gember een product dat vaak gecombineerd wordt met andere voedingsmiddelen. Ik drink mijn gemberthee dan ook graag met een schijfje sinaasappel om de smaak wat te breken. Dan vind ik gember wel erg lekker!

VOLG ME HIER OP INSTAGRAM

Wat is gember?

Gember is een wortelstronk van de gemberplant. Mijn eerste gedachte bij gember gaat terug naar de Conimex reclame van jaren geleden. Daar speelt een meisje met een soort poppetje. Dat poppetje is een gemberstronk. Het zag er niet echt eetbaar uit, maar dat was het blijkbaar wel. Pas jaren later, toen ik al klaar was met studeren en werkte, ontdekte ik pas echt wat de kracht van gember was.

Wat is nou die kracht van gember?

Gember staat erom bekend dat het een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft. Er zitten medicinale stoffen in, maar ook een heleboel andere vitaminen en mineralen. Gember bevat magnesium, kalium, vitamine B6 en krachtige antioxidanten. Deze vitaminen en mineralen heb je nodig als je last hebt van angst- en stressklachten. Er zitten een heleboel bioactieve stoffen in gember. Bioactieve stoffen zorgen voor een positieve beïnvloeding van de processen in je lichaam. Al met al is gember de moeite waard om aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen.

Gember werkt stressverlagend

In gember zit magnesium en er zitten antioxidanten in. Die helpen bij het verlagen van je cortisol. Mensen die last hebben van angst hebben vaak een verhoogd cortisolgehalte. Dat zorgt voor stress. Gember helpt dit te verminderen.

Gember boost je immuunsysteem

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gember het immuunsysteem versterkt. Het geeft een boost aan je afweersysteem en helpt bij het verminderen van infecties.

Sociale angst is dan wel een mentale ziekte, het kost je lichaam ook een heleboel om te vechten tegen die angst. Angst zorgt voor lichamelijke symptomen en kan je uitputten. En daar komt de kracht van gember goed van pas.

Slaapproblemen komen vaak voor bij mensen met sociale angst. Ik heb er zelf ook ontzettend last van gehad. Door gemberthee te drinken help je je lichaam herstellen van die slechte nachten slaap. Slaaptekort is namelijk een enorme inbreuk op je immuunsysteem.

5x de bewezen kracht van gember (inclusief recept beyonce gembershot!)

Meer over voedingsmiddelen:

Deze vitaminen en supplementen ondersteunen bij angstklachten

Voeg deze voedingsmiddelen toe aan een sociale angst proof voedingspatroon!

Begin je dag goed met deze sociale angst proof ontbijtrecepten

Vind jij het moeilijk om gezond te eten? Lees deze tips!

5x de bewezen kracht van gember (inclusief recept beyonce gembershot!)

Andere artikelen:

Zo goed is wandelen voor je mentale gezondheid!

Lees hoe dansen mij helpt om mijn mentale gezondheid te verbeteren

Begin vanuit de basis: dit zijn je eerste drie stappen in je herstelproces

Ook Alwin Ritstier praat in zijn boek over voeding bij angst. Lees hier de review van zijn boek 'gek van mezelf'

Gember bij misselijkheid en verminderde eetlust

Misselijkheid en verminderde eetlust is lang een probleem voor mij geweest. Nog steeds heb ik vaak geen eetlust, maar eet ik, omdat ik weet dat mijn lichaam het nodig heeft, maar mij niet de juiste signalen geeft. Met een verminderde eetlust weet ik wel om te gaan, maar misselijkheid is een stuk vervelender.

Uit onderzoek is gebleken dat gember kan helpen bij misselijkheid. Het werd vroeger al bij zeeziekte gebruikt. Het kan dus zeker geen kwaad om dagelijks gember te nemen. Gember kalmeert de maag, het helpt bijvoorbeeld ook bij brandend maagzuur. Het helpt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, wat je ook weer kan helpen met beter eten.

Gember zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen door je lichaam. Het helpt om alle voedingsstoffen optimaal te benutten. Dat is handig als je niet zo goed eet. Wat je dan binnen krijgt, wordt in ieder geval goed opgenomen.

Gember werkt ontstekingsremmend

Misschien niet het eerste waar je aan denkt als we het hebben over mentale klachten, maar in de periode dat ik in de ziektewet zit, heb ik gemerkt dat ik een stuk gevoeliger ben voor ontstekingen. Ook vroeger heb ik dit vaker gehad. Ik had ontzettend vaak blaasontsteking en kreeg hier antibiotica voor. Ook is mijn huid snel gevoelig en krijg ik snel pukkeltjes en ontstekingen.

Tijdens mijn herstelproces kreeg ik ook te maken met talgcystes in mijn lies. Wat de exacte link is met mijn sociale angst weet ik nog niet, maar vanuit meerdere hoeken hoorde ik geluiden dat dit best wel eens met elkaar te maken kan hebben. Stress en angst zorgen voor veel meer symptomen dan je je misschien kunt voorstellen. Uiteindelijk heb ik maanden rondgelopen met ontstekingen in mijn lies die me fysiek en mentaal veel energie hebben gekost.

Gember stilt de pijn

Naast een ontstekingsremmende heeft gember ook een pijnstillende werking. Als je regelmatig gember drinkt of eet, helpt dit tegen pijn in je gewrichten en spieren. Ook werkt het goed tegen menstruatiepijn en buikkramp. Door de antioxidanten die helpen om ontstekingen te minimaliseren wordt gember wel vergeleken met ibuprofen. Een extract van 500 mg gember heeft hetzelfde effect als 400 mg ibuprofen. Dat is pas de kracht van gember!

Mensen die last hebben van angstklachten hebben vaak last van lichamelijke klachten die niet echt een duidelijke oorzaak hebben. Ze zijn vaak angst- en stressgerelateerd. Doordat gember helpt bij fysieke pijn, verlicht het ook de mentale pijn.

Recept Beyonce gembershot!

Elke ochtend start ik met een gembershotje. Funfact: dit shotje schijnt ook gedronken te worden door Beyoncé. Ook zij gelooft in de kracht van gember. Mijn tip: gebruik een ruim shotglaasje, niet zo’n piepklein glaasje die je in de kroeg krijgt.

Scheut honing

Snufje cayennepeper

Half gembersap

Half gekookt (heet) water

  • Kook water in de waterkoker
  • Doe een flinke scheut honing in het glaasje met een snufje cayennepeper.
  • Vul het glaasje half met gembersap
  • Vul het glaasje aan met gekookt water.
  • Goed roeren en even af laten koelen.

Let op: dit is een pittig shotje. Het is niet voor iedereen. Probeer zelf de verhoudingen uit die voor jou fijn zijn.

Geloof jij al in de kracht van gember?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën