Zelfzorg bij sociale angst
Linda
Zelfzorg bij sociale angst
11/28/2022
6 min
0

Zelfzorg tijdens de feestdagen: 5 tips

11/28/2022
6 min
0

Zelfzorg tijdens de feestdagen is vaak niet zo eenvoudig. En dat terwijl het juist zo belangrijk is in de drukke decembermaand. Voor mensen met sociale angst hoeven de feestdagen niet zo leuk te zijn als voor veel andere mensen wel het geval is.Vaak zijn niet alleen de feestdagen druk, maar de periode daar omheen ook. Bijvoorbeeld op het werk, maar ook met familie en vrienden. 

En dan ben je daarnaast nog druk met het regelen van dingen voor die feestdagen.Veel mensen vinden de kerstperiode druk, maar gezellig. Ze nemen het voor lief dat ze niet uitrusten, ongezond eten en goed voor zichzelf zorgen even op een laag pitje zetten. Maar als je last hebt van sociale angst kan zoiets nog wel eens een hele lange, nare nasleep hebben.

Al met al is de feestdagen periode een tijd waarin er weinig tijd overblijft voor jezelf en je ontzettend goed je grenzen moet bewaken, omdat je er eenvoudig overheen getrokken wordt of je eigen grenzen toch over gaat. Omdat het zo gezellig is.Dat betekent dat je extra goed bij jezelf moet stilstaan bij jezelf deze dagen en naar je lichaam luistert. Wat heb je nodig en wat heb je zeker niet nodig? 

Het is van belang om balans te houden, anders pluk je in januari de vruchten van een pittige decembermaand.In dit artikel bespreek ik met je waarom het zo belangrijk is om goed voor jezelf te blijven zorgen tijdens de feestdagen. Ook geef ik je 5 tips die jou helpen om voor jezelf te zorgen tijdens de feestdagen.

 1. Wat is zelfzorg?
 2. Waarom zelfzorg lastiger is tijdens de feestdagen
 3. Zelfzorg tijdens de feestdagen: waarom het zo belangrijk is
 4. Hoe bewaak je jouw zelfzorgbasis?
 5. 5 tips om voor jezelf te zorgen tijdens de feestdagen

zelfzorg tijdens de feestdagen: waarom het zo belangrijk is (+5 tips)

Wat is zelfzorg?

Dat zelfzorg niet alleen een bubbelbad nemen en een maskertje op doen is weet je waarschijnlijk wel. Zelfzorg is namelijk veel meer dan dat. Maar dat maakt zelfzorg ook wel een beetje een abstract begrip. Want een bubbelbad nemen kán wel zelfzorg zijn. Zelfzorg is het tijd nemen om jouw persoonlijke behoeften te vervullen. Die verschillende behoeften zijn in te delen in een aantal verschillende categorieën:

 • Persoonlijke hygiëne
 • Voeding en koken
 • Huishouden
 • Lichaamsbeweging
 • Planning
 • Ontspanning
 • Persoonlijke ontwikkeling

Op al deze verschillende levensgebieden zijn er dingen waarin je voor jezelf kan zorgen. En je zult waarschijnlijk nu al wel dingen kunnen bedenken die in de knel kunnen gaan komen tijdens de feestdagen. Bij mezelf denk ik bijvoorbeeld aan het schoon en netjes houden van mijn huis. Op het moment dat ik veel weg ben en veel moet regelen, word ik rommeliger. Ik laat dingen eerder achter me aan slingeren en ruim het niet meer op. Dat resulteert in een ontzettend rommelig huis en een rommelig huis is een rommelig hoofd. Net iets wat ik niet echt kan gebruiken tijdens de feestdagen en ik juist mijn koppie er bij wil houden, om mijn grenzen te bewaken. Bij zelfzorg tijdens de feestdagen is het belangrijk dat je die zelfzorg toepast die jij nodig hebt om niet te veel stress te ervaren en voldoende rust te krijgen in je hoofd om de drukke dagen door te komen.

Waarom zelfzorg tijdens de feestdagen lastiger is

Zelfzorg tijdens de feestdagen is lastiger, om meerdere redenen. Ten eerste heb je meer sociale activiteiten gepland dan normaal. Dat betekent dat er minder tijd over blijft voor andere dingen. Het kan goed zijn dat een aantal zelfzorgtaken er bij in schieten. Ten tweede is de decembermaand een periode van ongezond eten en drinken. Zelfs als je zo gezond mogelijk zou eten en geen alcohol zou drinken zijn kerstdiners nog steeds niet de gezondste maaltijden. Met kerst krijg je veel dingen binnen die niet goed zijn voor je sociale angst. Ten derde is de decembermaand een periode van samen komen. Dat betekent ook keuzes maken waar je heen gaat en waar je niet heen gaat, hoe je kerst en oud en nieuw gaat invullen en wat je omgeving wil. Dat zijn heel wat dingen om rekening mee te houden. En dat maakt je grenzen bewaken niet makkelijker.

Zelfzorg tijdens de feestdagen: waarom het zo belangrijk is

Zelfzorg tijdens de feestdagen is ontzettend belangrijk, omdat het je houvast geeft in een tijd die anders is dan normaal. Je bent veel meer met andere mensen en hebt veel feest. Dat zijn leuke dingen, maar ook hele intensieve dingen. Normaal neem ik de dag na een drukke dag rust en zorg ik dat ik kan ontprikkelen. Met kerst kan dat minder goed. Eigenlijk is er elke dag rond kerst wel wat te doen. Als je geen tijd maakt voor zelfzorg kan het maar zo zijn dat als het zover is, je geen tijd meer hebt voor zelfzorg. Als je zelfzorg er bij in schiet tijdens de feestdagen gaat het dubbelop. Je verbruikt meer energie gedurende de dagen, maar je krijgt ook minder energie binnen, doordat je niet voor jezelf zorgt. Hoe minder je voor jezelf zorgt, hoe harder de feestdagen er in zullen hakken.

5 tips voor meer zelfzorg tijdens de feestdagen

Om toch goed voor jezelf te blijven zorgen tijdens de feestdagen, heb ik 5 handige tips voor je die jou helpen om meer aan zelfzorg te doen.

Zet jezelf op nummer 1

Als je de decembermaand in gaat plannen, start dan met tijd voor jezelf inplannen. Je kunt dan de rest er omheen plannen. Zolang je je zelfzorg niet vastzet voor jezelf loop je het risico dat het er bij in schiet.

Houd een dagboek bij

Schrijf elke dag aan het begin of het eind van de dag in je dagboek tijdens deze drukke dagen. Dat hoeft echt niet lang, een paar minuutjes is genoeg. Schrijf op wat voor jou energie gaf en wat energie kostte. Welke activiteiten en mensen in deze decembermaand vond je leuk? En wat was intensief voor je? Door elke dag even bij te houden hoe je er in staat kun je na de feestdagen de balans opmaken. Wat is voor jou iets wat je blijft doen? En waar wil je liever mee stoppen? Lees in dit artikel waarom dagboek schrijven zo goed is voor je mentale gezondheid. 

Plan extra wandelingen in

Bewegen schiet er nog wel eens in tijdens kerst. Je zit lang met zijn allen aan tafel en komt soms bijna niet buiten. Helemaal niet als het ook nog eens slecht weer is. Ondertussen eet en drink je je vol en voel je je aan het einde van de tafel tonnetje rond. Om wat minder last te hebben van zo’n opgeblazen buik is het goed om te blijven bewegen. Blijf niet binnen zitten, maar trek je jas aan en maak een ommetje. Ga samen met iemand, of loop even alleen om je hoofd leeg te maken. Luister bijvoorbeeld lekker even naar een muziekje.

Leg de lat lager voor jezelf

Perfectionisme en de feestdagen gaan niet zo goed samen. Ik kon voor cadeautjes uren door de stad zwerven, zoekend naar het perfecte cadeau. Het kostte me ontzettend veel tijd en energie. Of dagen, zelfs weken zoeken naar een geschikte outfit. Maar echt tevreden was ik nooit. Een perfect kerstdiner maken, de mooiste jurk aan hebben of een prachtig versierd huis hebben zijn dingen die kerst leuk kunnen maken, maar die ook te ver door kunnen slaan en dan voornamelijk voor spanning en stress zorgen. Precies wat je niet wil. Kies 1 ding waar je je op wil focussen. Ben je gek op kleding? Ga dan op zoek naar de perfecte outfit. Laat het kerstdiner over aan anderen. Wees ook niet te streng voor jezelf met cadeautjes. Kerst is een verwenfeest, dus een product gericht op zelfzorg is altijd goed. Maar een cadeaubon is ook prima als je er niet uitkomt.

 

Hoe bewaak je jouw zelfzorgbasis?

Om in ieder geval de basis van je zelfzorg op orde te hebben, zijn er drie onderdelen die van belang zijn om rekening mee te houden.

Nachtrust

Wees je bewust van hoeveel slaap en rust je nodig hebt. Ik heb bijvoorbeeld vaak wel even tijd nodig om te ontprikkelen. Hoe later ik thuis ben, hoe later ik in bed lig. Als ik dan de dag erop alweer op tijd ergens moet zijn kan het zijn dat ik niet toekom aan voldoende uren slaap. En dat is wel heel belangrijk voor me.

Voeding

Het is ontzettend moeilijk om op je voeding te letten tijdens kerst. Maar je kunt wel wat extra toevoegen in de vorm van vitamines. Zo krijg je toch nog wat van de vitamines binnen die je tijdens de feestdagen wellicht mist. Neem elke ochtend een gembershot, zodat je een flinke antioxidantenboost krijgt. Anxioxidanten verlagen je cortisol, van dat stofje wordt je gespannen. Door elke dag een shot gembersap te nemen krijg je automatisch antioxidanten binnen.

Beweging

Met de feestdagen zit je heel veel. Plan beweegmomenten in. Houd bijvoorbeeld vast aan je ochtendyoga, ook al doe je het misschien een keer ’s middags. Plan kleine dansfeestjes voor jezelf in om de endorfines te laten stromen. En wandel zo veel als je kan.

Zelfzorg tijdens de feestdagen: een samenvatting

Zelfzorg is het voorzien in het vervullen van je eigen persoonlijke behoeftes op verschillende levensgebieden, van persoonlijke hygiëne, tot schoonmaken tot persoonlijke ontwikkeling. Waar je normaal misschien tijd hebt om je vaste routine te doen, loopt alles in de decembermaand een beetje anders. Daarom is het ook extra van belang dat je goed voor jezelf zorgt tijdens de feestdagen. Je hebt namelijk minder tijd om te ontprikkelen en bij te tanken en er gaat meer tijd op aan sociale activiteiten, die vaak toch meer energie kosten dan dat ze opleveren. Dat heeft er vooral mee te maken dat je ontzettend goed je grenzen moet bewaken, ook bij leuke dingen en dat is niet altijd zo makkelijk. Gebruik de tips in jouw eigen leven, maar borduur er ook vooral op verder. Zoek uit wat bij jou past en welke zelfzorg jou gaat helpen tijdens de feestdagen. Is voor jou een net en opgeruimd huis een must, omdat je anders chaotisch wordt? Maak hier dan een prioriteit van. Zelfzorg tijdens de feestdagen: welke tip ga jij toepassen? 

Liefs, 

Linda 

Reacties
Categorieën