ziekmelden doe je zo banner
Mentale klachten in de ziektewet
Linda
Mentale klachten in de ziektewet
03/25/2024
7 min
0

Ziekmelden doe je zo! (met 3 praktische tips)

03/25/2024
7 min
0

Welkom bij ziekmelden doe je zo, het meest gelezen artikel op RAARsociaal.nl. Als jij hier terecht gekomen bent, ben je waarschijnlijk op zoek naar advies over hoe jij je kunt ziekmelden, maar ook hoe je nou kunt bepalen of dat echt nodig is. Speciaal voor mensen die worstelen met mentale klachten die nadenken over ziekmelden schreef ik dit artikel.

Het is me namelijk zelf ook overkomen. Ziekmelden met mentale klachten. En ik heb ondertussen een heleboel geleerd door de jaren heen in mijn ziektewetproces. In dit artikel deel ik niet alleen tips over ziekmelden, maar laat ik je ook zien hoe dit handige hulpmiddel jou kan helpen. Dit is wat je leest in het artikel:

  • Waarom ziekmelden zo lastig kan zijn
  • Wanneer is ziekmelden nodig?
  • Wanneer meld je je ziek met mentale klachten?
  • Hoe helpt het ziekmeldspiekbriefje?
  • Tips om je voor te bereiden op ziekmelden
  • Zo werkt het ziekmeldspiekbriefje
  • Wat te doen na je ziekmelding?


ziekmeldspiekbriefje banner

Waarom ziekmelden zo lastig kan zijn

Op ziekmelden en in de ziektewet zitten ligt nog steeds een beetje een stigma. Zelf heb ik ziekmelden en werk altijd een ingewikkelde combinatie gevonden. Je kunt er niks aan doen als je ziek wordt, maar toch ligt het schuldgevoel van je ziekmelden op de loer.  We hebben het allemaal weleens gehoord, zelf gedacht of hardop gezegd over een collega. “Goh, hij of zij meldt zich wel erg snel/vaak ziek”. 

Het is dus niet zo vreemd als jij je niet durft ziek te melden. Een zieke collega is in veel gevallen onhandig en neemt extra werk mee voor de andere collega’s. Dit schuldgevoel om je ziek te melden draagt er vaak aan bij dat mensen langer doorwerken dan goed voor ze is. Helaas zorgt dit er bij mentale klachten ook voor dat als je eenmaal ziekgemeld bent, je er ook echt een tijd uit ligt. Het Ziekmeldspiekbriefje kan je hierbij helpen door inzicht te bieden in je situatie en je te begeleiden bij de beslissing om je al dan niet ziek te melden.


ziekmelden tips

Wanneer is ziekmelden nodig?

Je ziekmelden met mentale klachten doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werkgever. Dat mensen ziek worden is een feit, je werkgever houdt hier ook rekening mee. Dat neemt niet weg dat je werkgever het ziektepercentage het liefst zo laag mogelijk houdt. 

Denk daarom eens na over wat de invloed van jouw klachten hebben op jouw inzet, maar ook op de inzet van anderen. Stel bijvoorbeeld dat je de griep hebt. Dat betekent dat jij minder goed kan presteren. Hoe meer je er bent, hoe meer je kan doen, zou je zeggen. 

Maar het betekent ook dat je collega’s kan besmetten en daarmee hun inzet naar beneden haalt. Als jij op kantoor bent en 3 collega’s besmet, heeft je werkgever 4 medewerkers die onderpresteren. Dan kan je weer beter thuis blijven. 

Als jij helemaal uitvalt in de ziektewet heeft je werkgever een procedure om deze uren op te vangen. Dat is soms handiger dan dat je toch naar kantoor komt, maar je eigenlijk weinig tot geen werk levert. 

Het is dus essentieel om te begrijpen wanneer ziekmelden gerechtvaardigd is. Het gratis Ziekmeldspiekbriefje kan je helpen bij het beoordelen van je situatie en het nemen van de juiste beslissing. Download het ziekmeldspiekbriefje en bereid je compleet voor op jouw ziekmelding!

Denk eens na over wat voor jou de grens is om je ziek te melden. Past deze bij jouw eigen situatie? Of is die grens al bereikt?

Wanneer meld je je ziek met mentale klachten?

Als jij je wil ziekmelden met mentale klachten, omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je overspannen bent, is de eerste stap om naar de huisarts te gaan. Daar vertel je waar je tegenaan loopt. De huisarts zal een eerste diagnose stellen. In het geval van mentale klachten wordt dit vaak samengevat als burn-out verschijnselen, of een andere bredere diagnose. Het is de eerste stap, specificatie van je klachten komt later bij de psycholoog. 

Met de uitspraak van de dokter kun jij contact opnemen met je werkgever om je ziek te melden. Dit hielp mij om meer zelfverzekerd te zijn over het feit dat er echt iets aan de hand was met me. 


Hoe helpt het ziekmeldspiekbriefje?

Het ziekmeldspiekbriefje heb ik speciaal ontworpen om mensen te ondersteunen bij het omgaan met sociale angstklachten en zelfbeeld en zelfvertrouwen issues. Het helpt je bij het evalueren van je gezondheidssituatie en biedt begeleiding bij de beslissing en het daadwerkelijk ziekmelden. Download het ziekmeldspiekbriefje nu gratis om te profiteren van deze waardevolle tool!


ziekmeldspiekbriefje banner

Tips om je voor te bereiden op ziekmelden

Om je voor te bereiden op jouw ziekmelding zijn een paar dingen belangrijk om te onthouden. Deze tips helpen jou om je goed voor te bereiden op het gesprek van je ziekmelding.

Het accepteren van je ziekmelding

Ga voor jezelf na of jij accepteert dat je ziek bent. Heerst het gevoel dat je je aanstelt? Ga in gesprek met iemand die dichtbij je staat. Bijvoorbeeld je partner of een goede vriend(in). Kies iemand die jou geregeld meemaakt in het dagelijks leven. Zij zien een heleboel van jou. Luister naar hun zorgen. Accepteren dat je ziek bent is de eerste stap naar meer zelfvertrouwen.

Ken je rechten als zieke

Je werkgever mag bijvoorbeeld niet vragen wat je mankeert. Het gebeurt vaak wel, maar je hoeft dus niet te vertellen wat voor ziekte je hebt. Het enige wat ze hoeven te weten is wat je hierdoor niet kan doen op je werk. Natuurlijk spelen hier meerdere factoren in mee. Je hebt een bepaalde relatie met je werkgever en met je leidinggevende. 

Mijn collega’s wisten van mijn klachten en wisten ook van mijn afspraak bij de huisarts. Ik heb er daarom voor gekozen om wel kort te benoemen wat de huisarts heeft gezegd. Ik had namelijk al een aantal gesprekken met mijn leidinggevende gehad omdat het niet zo goed met me ging. Dit zorgde voor verduidelijking.

ziekmelden mentale klachten

Bereid voor wat je gaat zeggen

Ben je bang om toch overgehaald te worden, of om niet duidelijk genoeg te zijn? Zorg ervoor dat je kort en bondig vertelt en antwoord geeft. Hoe meer je vertelt, hoe meer je werkgever heeft om op in te haken. Schrijf van tevoren op wat je wil vertellen aan je werkgever. Onthoud daarbij deze vragen:

  • Wat is het doel van je ziekmelding? Wat heb je nodig?
  • Wat vertel ik mijn werkgever over mijn situatie?
  • Hoe zie ik het ziek zijn en eventuele terugkeer voor me?

Ziekmelden doe je zo - voorbeeld

Ik heb me ziekgemeld, omdat ik echt niet goed in mijn vel zat en niet meer in staat was om mijn werk goed uit te voeren. Ik stond ’s ochtends al te huilen onder de douche en huilde ook geregeld op het werk. Ik voelde me echt ellendig. Dat wisten ze op mijn werk. 

Met behulp van de vragen van het Ziekmeldspiekbriefje kon ik mijn situatie evalueren en met meer zelfvertrouwen communiceren met mijn werkgever. Tijdens het telefoongesprek heb ik het volgende aangegeven: 

Ik ben bij de huisarts geweest en heb daar mijn klachten aangegeven die wij ook hebben besproken. De huisarts gaf aan dat dit serieuze burn-outverschijnselen zijn en dat ik me ziek moet melden. Ik bel nu om me voorlopig ziek te melden. Ik weet niet voor hoelang.

Op deze manier geef ik aan wat de aanleiding is van mijn ziekmelden, geef ik beknopt aan wat er aan de hand is en wat ik nu moet doen. Ik kan zelf nog geen antwoord geven op de vraag hoe ik een eventuele terugkeer voor me zie, dus geef ik dat aan. Wat te doen na je ziekmelding

Na je ziekmelding zal jouw werkgever stappen ondernemen om je te ondersteunen en het herstelproces richting werk te structureren. Je gaat naar de bedrijfsarts of de Arbo arts om jouw ziekmelding te bespreken en te kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Die afspraak regelt je werk, daar hoef jij verder niks voor te doen. Als je ziek bent is het zaak om een arts te vinden die jou kan helpen. Met lichamelijke klachten ga je naar het ziekenhuis, met psychische klachten naar de GGZ. Je huisarts kan je helpen bij het zoeken naar een psycholoog of therapeut. Het Ziekmeldspiekbriefje kan je ook helpen in de stappen na je ziekmelding bij de bedrijfsarts of bij je therapeut. 

Vergeet ook niet jouw zelfzorg in de ziektewet en het is ontzettend leuk om hobby's in de ziektewet op te pakken, voornamelijk creatieve hobby's.


Ziekmelden doe je zo - conclusie

Ziekmelden is een spannende en belangrijke stap voor iedereen, vooral als je worstelt met sociale angstklachten en je niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Het Ziektewet spiekbriefje is speciaal ontwikkeld om jou te helpen bij die uitdaging. Download het vandaag nog en neem de controle over jouw gezondheid terug! 

Heb je vragen? Neem contact met me op!

Als je nog vragen hebt of meer wilt weten over het Ziektewet spiekbriefje of over iets anders rondom ziekmelden met mentale klachten, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta voor je klaar om je te helpen op je reis naar mentaal welzijn en zelfvertrouwen. Mail me op linda@raarsociaal.nl of stuur me een berichtje op Instagram

ziekmeldspiekbriefje banner

Hoe sta jij tegenover ziekmelden? Vind je het spannend? Laat het me weten! 

Liefs, 

Linda 

Voor het laatst bijgewerkt op 19-06-2024Reacties
Categorieën