Ziekmelden doe je zo! (met 3 praktische tips)

Als jij op dit artikel geklikt hebt, ben je waarschijnlijk van plan om je ziek te melden, maar weet je nog niet precies hoe. Dat komt goed uit, want in dit artikel geef ik je praktische tips die je helpen om je ziek te melden!

Je ziekmelden is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wanneer ben je precies ziek genoeg om niet meer aan het werk te gaan? En daarbij loop je vaak tegen een schuldgevoel aan tegenover je collega’s.

Toen ik in december 2018 zo vastliep op mijn werk dat ik geen andere uitweg meer wist dan me ziek te melden liep ik tegen de eerste drempel aan. Me ziekmelden, hoe deed ik dat precies? In dit artikel deel ik waar ik tegenaan liep en mijn beste tips!

 • Waarom het zo lastig is om je ziek te melden
 • Wanneer meld je je ziek?
 • Wanneer meld je je ziek met mentale klachten?
 • Tips om je voor te bereiden op ziekmelden
 • Ziekmelden doe je zo! Voorbeeld
 • Hoe nu verder?
ziekmelden doe je zo

Waarom het zo lastig is om je ziek te melden

Op ziekmelden en ziek zijn ligt nog steeds een beetje een stigma. Zelf heb ik ziekmelden en werk altijd een ingewikkelde combinatie gevonden. Je kunt er niks aan doen als je ziek wordt, maar toch ligt het schuldgevoel van je ziekmelden op de loer. Lees in dit artikel 3 redenen waarom jij je niet durft ziek te melden.

We hebben het allemaal weleens gehoord, zelf gedacht of hardop gezegd over een collega. “Goh, hij of zij meldt zich wel erg snel/vaak ziek”. Een zieke collega is in veel gevallen onhandig en neemt extra werk mee voor de andere collega’s.

Dit schuldgevoel om je ziek te melden draagt er vaak aan bij dat mensen langer doorwerken dan goed voor ze is. Helaas zorgt dit er bij mentale klachten ook voor dat als je eenmaal ziekgemeld bent, je er ook echt een tijd uit ligt.

Lees in dit artikel meer over schuldgevoel in de ziektewet en hoe je er mee omgaat.

Wanneer meld je je ziek?

Je ziekmelden doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werkgever. Dat mensen ziek worden is een feit, je werkgever houdt hier ook rekening mee. Dat neemt niet weg dat je werkgever het ziektepercentage het liefst zo laag mogelijk houdt.

Denk daarom eens na over wat de invloed van jouw klachten hebben op jouw inzet, maar ook op de inzet van anderen. Stel bijvoorbeeld dat je de griep hebt. Dat betekent dat jij minder goed kan presteren. Hoe meer je er bent, hoe meer je kan doen, zou je zeggen.

Vaak gaat het twijfelen over ziekmelden gepaard met belemmerende overtuigingen over jezelf, je omgeving en je werk. Lees meer over belemmerende overtuigingen.

Maar het betekent ook dat je collega’s kan besmetten en daarmee hun inzet naar beneden haalt. Als jij op kantoor bent en 3 collega’s besmet, heeft je werkgever 4 medewerkers die onderpresteren. Dan kan je weer beter thuis blijven.

Als jij helemaal uitvalt heeft je werkgever een procedure om deze uren op te vangen. Dat is soms handiger dan dat je toch naar kantoor komt, maar je eigenlijk weinig tot geen werk levert.

Wanneer meld je je ziek met mentale klachten?

Als jij je wil ziekmelden met mentale klachten, omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je overspannen bent, is de eerste stap om naar de huisarts te gaan. Daar vertel je waar je tegenaan loopt. De huisarts zal een eerste diagnose stellen.

In het geval van mentale klachten wordt dit vaak samengevat als burn-out verschijnselen, of een andere bredere diagnose. Het is de eerste stap, specificatie van je klachten komt later bij de psycholoog.

Met de uitspraak van de dokter kun jij contact opnemen met je werkgever om je ziek te melden. Dit hielp mij om meer zelfverzekerd te zijn over het feit dat er echt iets aan de hand was met me. Ik schreef ook een artikel over hoe ik in de ziektewet terecht kwam, waar je meer leest over mijn proces.

Tips om je voor te bereiden op ziekmelden

Om je voor te bereiden op jouw ziekmelding zijn een paar dingen belangrijk om te onthouden. Deze tips helpen jou om je goed voor te bereiden op het gesprek van je ziekmelding.

 1. Het accepteren van je ziekmelding
  Ga voor jezelf na of jij accepteert dat je ziek bent. Heerst het gevoel dat je je aanstelt? Ga in gesprek met iemand die dichtbij je staat. Bijvoorbeeld je partner of een goede vriend(in).

  Kies iemand die jou geregeld meemaakt in het dagelijks leven. Zij zien een heleboel van jou. Luister naar hun zorgen. Accepteren dat je ziek bent is de eerste stap naar meer zelfvertrouwen.

 2. Ken je rechten als zieke
  Je werkgever mag bijvoorbeeld niet vragen wat je mankeert. Het gebeurt vaak wel, maar je hoeft dus niet te vertellen wat voor ziekte je hebt. Het enige wat ze hoeven te weten is wat je hierdoor niet kan doen op je werk.

  Natuurlijk spelen hier meerdere factoren in mee. Je hebt een bepaalde relatie met je werkgever en met je leidinggevende. Mijn collega’s wisten van mijn klachten en wisten ook van mijn afspraak bij de huisarts.

  Ik heb er daarom voor gekozen om wel kort te benoemen wat de huisarts heeft gezegd. Ik had namelijk al een aantal gesprekken met mijn leidinggevende gehad omdat het niet zo goed met me ging. Dit zorgde voor verduidelijking.

 3. Bereid voor wat je gaat zeggen
  Ben je bang om toch overgehaald te worden, of om niet duidelijk genoeg te zijn? Zorg ervoor dat je kort en bondig vertelt en antwoord geeft. Hoe meer je vertelt, hoe meer je werkgever heeft om op in te haken.

  Schrijf van tevoren op wat je wil vertellen aan je werkgever. Onthoud daarbij deze vragen:

 • Wat is het doel van je ziekmelding? Wat heb je nodig?
 • Wat vertel ik mijn werkgever over mijn situatie?
 • Hoe zie ik het ziek zijn en eventuele terugkeer voor me?

Ziekmelden doe je zo - voorbeeld

Ik heb me ziekgemeld, omdat ik echt niet goed in mijn vel zat en niet meer in staat was om mijn werk goed uit te voeren. Ik stond ’s ochtends al te huilen onder de douche en huilde ook geregeld op het werk. Ik voelde me echt ellendig. Dat wisten ze op mijn werk.

Tijdens het telefoongesprek heb ik het volgende aangegeven:

Ik ben bij de huisarts geweest en heb daar mijn klachten aangegeven die wij ook hebben besproken. De huisarts gaf aan dat dit serieuze burn-outverschijnselen zijn en dat ik me ziek moet melden. Ik bel nu om me voorlopig ziek te melden. Ik weet niet voor hoelang.  

Op deze manier geef ik aan wat de aanleiding is van mijn ziekmelden, geef ik beknopt aan wat er aan de hand is en wat ik nu moet doen. Ik kan zelf nog geen antwoord geven op de vraag hoe ik een eventuele terugkeer voor me zie, dus geef ik dat aan.

Ziekmelden - hoe nu verder?

Als jij je voor langere tijd ziekmeldt, ligt er een verantwoordelijkheid bij je werkgever. De bedrijfsarts of Arbo arts gaat kijken wat jij wel en niet op je werk kan. Na je ziekmelding zul je dan ook een uitnodiging krijgen voor een gesprek met de Arbo arts. Daar hoef je zelf  niks voor te doen.

Bereid je voor op het gesprek met de Arbo arts met behulp van dit artikel. Meer lezen over de ziektewet? Lees dan wat ik het meest zwaar vind aan in de ziektewet zitten.

Als je ziek bent is het zaak om een arts te vinden die jou kan helpen. Met lichamelijke klachten ga je naar het ziekenhuis, met psychische klachten naar de GGZ. Je huisarts kan je helpen bij het zoeken naar een psycholoog of therapeut.

Heb je aan de hand van dit artikel vragen? Stuur me dan een berichtje op Instagram of mail me op linda@raarsociaal.nl. Ik spar graag met je!

Liefs,

Linda

MEER GRIP OP JOUW SOCIALE ANGST? DOE MEE AAN DE 7 DAAGSE MINI-CURSUS

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ALLE UPDATES? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

CHECK DE PRODUCTEN DIE IK AANRAAD: RAARSOCIAAL RAADT AAN

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.