Ziekmelden met mentale klachten: deze 8 inzichten helpen jou enorm
Ziekmelden met mentale klachten kan heel erg moeilijk zijn. Want wanneer weet je nou dat je echt ziek bent? Hoe ver kun je doorgaan tot het echt niet meer gaat? Vaak gaan mensen die in de ziektewet terecht komen met mentale klachten juist langer door dan ze eigenlijk aan kunnen. Ze gaan zo lang steeds over hun grenzen heen dat ze op een gegeven moment vastlopen en uitvallen.
Je dan ziekmelden met mentale klachten is essentieel om jouw gezondheid prioriteit te geven. In Nederland is er wettelijk heel veel vastgelegd aan regels en procedures die jou als werknemer beschermen wanneer je in de situatie komt dat je je moet gaan ziek melden met mentale klachten.
In dit artikel deel ik mijn inzichten met je en geef ik je tips die jij kunt gebruiken als je ook aan het overwegen bent om jezelf ziek te melden met mentale klachten. In dit artikel lees je het volgende:
- Ken jouw rechten en plichten
- Zoek professionele hulp
- Bespreek het met je werk
- Maak een plan voor je afwezigheid
- Focus op je herstel
- Voel je niet schuldig
- Stel realistische verwachtingen
- Het contact met je werk
Ziekmelden met mentale klachten: ken jouw rechten en plichten
Als werknemer heb je recht op ziekteverlof als je niet in staat bent om te werken vanwege gezondheidsproblemen. Dat maakt niet uit of het om lichamelijke of mentale klachten gaat. Toch voelt dat soms wel een beetje zo, omdat je mentale klachten minder ziet. Het is daarom belangrijk om de ziekteregeling van jouw werkgever en wat de vastgelegde wettelijke voorschriften in Nederland zijn. Weet bijvoorbeeld dat je geen inhoudelijke informatie aan je werkgever hoeft te geven over jouw mentale klachten en je behandeling. Tegen een Arbo arts is dat echter weer anders. Maar die heeft dan ook weer geheimhoudingsplicht.
In dit artikel lees je meer over de Arbo arts en geef ik je tips hoe je met deze afspraken om kunt gaan
Zoek professionele hulp
Als je merkt dat jouw mentale klachten invloed hebben op je werkvermogen, zoek dan professionele hulp. Ga naar je huisarts om aan te geven wat er aan de hand is en meld je aan bij een psycholoog. Die kan met jou in gesprek gaan over jouw problemen en de juiste behandeling uitzoeken en uitvoeren. Je hoeft het niet alleen te doen en het is ook verstandig om dat niet te doen. Het zal je alleen maar een eenzamer gevoel geven.
Ik schreef ook een artikel over cognitieve gedragstherapie en EMDR, de meest voorkomende vormen van therapie bij sociale angst
Bespreek het met je werk
Het is belangrijk om open te communiceren met je leidinggevende of de afdeling HR over jouw situatie. Dat betekent niet dat je alle details hoeft te delen, want je hebt het recht als zieke werknemer om dingen privé te houden. Maar vertel wel dat je worstelt met mentale klachten en dat je tijd nodig hebt om te herstellen. Werkgevers zijn verplicht om vertrouwelijk met deze informatie om te gaan.
Ziekmelden met mentale klachten: maak een plan voor je afwezigheid
Afhankelijk van wat je op dat moment kan is het goed om een plan te maken voor de tijd dat je afwezig bent. Geef duidelijk aan wat jouw taken zijn, zodat collega’s dit van je kunnen overnemen. Zorg in ieder geval dat ze op de hoogte zijn van jouw lopende projecten en weten hoe ze bij deze informatie kunnen. Dit helpt bij een soepele overgang naar jouw afwezigheid en voorkomt extra stress bij je collega’s.
Focus op je herstel
Gebruik jouw tijd in de ziektewet om je voornamelijk te focussen op je herstel. Neem de tijd om te rusten, jezelf te verzorgen en therapie of behandeling te volgen. Luister naar de aanbevelingen van de professionals om je heen en neem die stappen die nodig zijn om je gezondheid te verbeteren. Je herstel staat voorop, pas daarna komen al die andere dingen, zoals werk.
Voel je niet schuldig
In de ziektewet zitten vanwege mentale klachten gaat vaak gepaard met schuldgevoelens. Je voelt je een last en te veel. Maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw gezondheid prioriteit heeft. Als jij niet eens voor jezelf kan zorgen, dan ben je niet in staat om te werken. En misschien wel om een kopje koffie te drinken in een restaurant, om er weer eens uit te gaan. Dit is geen vrije tijd, dit is oefentijd. Je bent niet vrij, je bent ziek. En jouw waarde hangt niet af van je werk. Geef jezelf daarom toestemming om te herstellen zonder je schuldig te voelen.
Lees in dit artikel hoe je om kan gaan met schuldgevoelens in de ziektewet
Stel realistische verwachtingen
Door die schuldgevoelens word je vaak ook wat ongeduldig. Je geeft jezelf sneller minder dan meer tijd om te herstellen. Maar herstellen van mentale klachten kost tijd. Stel daarom realistische verwachtingen voor jezelf. Als je niet weet hoe lang het duurt, geef dan ook geen tijd aan. Probeer niet te veel van jezelf te eisen tijdens je ziekteverlof. Neem alle tijd die je nodig hebt om volledig te herstellen.
Het contact met je werk
Het is handig om contact te houden met je werk en op die manier betrokken te blijven bij de lopende projecten. Ook geeft het je collega’s wat rust als ze weten hoe het met je gaat. Maar weet ook dat jij als zieke genoeg rechten hebt. Als je werk een giftige plek is, en contact is moeilijk, kijk dan of iemand in je omgeving het contact tijdelijk kan overnemen. Dan laat je nog wel weten hoe het gaat, maar heb je zelf geen last van triggers.
Ziekmelden met mentale klachten - conclusie
Je ziekmelden met mentale klachten is een belangrijke, maar ook spannende stap in het beschermen van je gezondheid. Als werknemer heb je recht op ziekteverlof en het is heel belangrijk om jouw rechten en plichten te begrijpen. Na je ziekmelden met mentale klachten is het belangrijk om professionele hulp te zoeken in de vorm van therapie en om open met je werkgever te blijven communiceren over je situatie.
Geef jezelf toestemming om te herstellen zonder schuldgevoelens en neem alle tijd die je nodig hebt. Ook als je je gepusht voelt. Jij kunt de meest realistische verwachting van je herstelproces stellen. Uiteindelijk is het prioriteit geven aan jouw mentale en fysieke gezondheid altijd het meest belangrijke voor jouw welzijn op de lange termijn.
Wil jij ook zekerheid over je ziekmelding?
Ben jij aan het twijfelen over jouw mentale klachten en weet je niet of je je nou wel of niet moet ziek melden? Download dan nu het gratis Ziekmeld spiekbriefje. Dit handige document helpt je om jouw situatie helder in kaart te krijgen, zodat je de juiste beslissing kunt nemen wanneer het aankomt op ziek melden. Met dit spiekbriefje kun je stap voor stap door de overwegingen gaan en zorgvuldig beslissen wat het beste is voor jouw gezondheid.
Dit spiekbriefje is jouw persoonlijke gids om de stappen te volgen die je moet nemen bij ziek melden met mentale klachten. Het geeft je rust om weloverwogen keuzes te maken en de zorg te krijgen die je nodig hebt.
Neem controle over je gezondheid en welzijn door vandaag nog het Ziekmeld spiekbriefje te downloaden. Het is jouw eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven.
Ik wens je het beste op jouw reis naar herstel!
Liefs,
Linda