Sociale angst overwinnen
Linda
Sociale angst overwinnen
08/30/2022
6 min
0

Overwin nu jouw sociale angst met deze 8 stappen

08/30/2022
6 min
0

Overwin nu jouw sociale angst met deze 8 stappen! Je kunt een heleboel zelf doen om jouw sociale angst te overwinnen. Allereerst doe je er goed aan om je aan te melden voor therapie, want die hulp kun je goed gebruiken. Dat betekent alleen niet dat je naast je therapie niks kan doen. Je hebt zelf een heleboel invloed op je herstelproces!

Een therapeut helpt jou om je overtuigingen en negatieve gedachtes om te buigen. De therapeut helpt je op weg om sociale angst te overwinnen, maar verwacht daarin ook inzet van jou. Helaas is deze inzet nergens heel duidelijk beschreven. Toen ik uitviel en mijn diagnose kreeg had ik geen flauw idee wat ik zelf kon doen. En ik had er ook de puf niet voor om het uit te zoeken.

Dat kwam gelukkig later wel. In de afgelopen jaren heb ik gedeeld over sociale angst en me flink verdiept in wat sociale angst inhoudt en wat je er tegen kan doen. Ik verdeelde sociale angst in stukjes en pluisde uit wat ik voor welk onderdeel kon doen.

Zo kwam ik er achter hoe ik sociale angst overwinnen voor mezelf in kon richten en vorm kon geven. Deze 8 stappen bespreek ik uitgebreid in mijn nieuwste e-book: de Sociale Angst Basisgids! Overwin nu jouw sociale angst met deze 8 stappen die je kan nemen om jouw sociale angst te overwinnen:

  1. Sociale angst leren kennen
  2. Praten over sociale angst
  3. Een goede zelfzorgbasis
  4. Rust in je hoofd
  5. Liever voor jezelf worden
  6. Jezelf beter leren kennen
  7. Een veilige omgeving creëren
  8. Jezelf stap voor stap uitdagen

Sociale angst leren kennen

Op het moment dat jij de diagnose sociale angst hebt leren kennen is het van groot belang om sociale angst echt te leren kennen. Door je diagnose beter te begrijpen krijg jij meer controle over je proces.

Je begrijpt jezelf beter en dat is de eerste stap naar jezelf leren accepteren. Je kunt je sociale angst leren kennen door op deze site te lezen, of bijvoorbeeld de dagboekvragen voor sociale angst te gebruiken, maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan. Helaas is er in Nederland niet zo heel veel bekend over sociale angst. De meeste sites schrijven hetzelfde verhaal.

Ik heb mijn informatie voornamelijk van buitenlandse sites gehaald, zoals Canadese en Amerikaanse sites. Omdat er in Amerika geen verzorgingsstaat is zoals wij dat kennen, zijn er veel meer particuliere mensen die zich verdiepen in verschillende diagnoses en hier hulp voor aanbieden.

Hierdoor is er ook meer informatie beschikbaar, kun je meer herkenning vinden en lees je meer tips over wat je zelf kunt doen om je sociale angst te overwinnen. In de hulpgids vind je alles terug wat ik in de afgelopen jaren ontdekt en onderzocht heb.

Praten over sociale angst

Het is ontzettend belangrijk dat je gaat praten over sociale angst. Dat kun je doen met de mensen in jouw omgeving, maar soms is het best lastig om sociale angst uit te leggen aan iemand die het niet heeft. En niemand om je heen hebben die sociale angst begrijpt kan erg eenzaam zijn.

Het is daarom fijn om met gelijkgestemden in contact te komen. Omdat er nog geen plek was voor mensen met sociale angst heb ik een besloten Facebookgroep opgericht waar je in contact kan komen met anderen.

Het meest belangrijk is om te gaan praten met een professional. Een therapeut die je kan helpen om jouw negatieve gedachtes en overtuigingen te ontdekken en om te buigen. Je kunt een heleboel zelf doen, maar er gaat niets boven een therapeut die weet welke methodieken kunnen helpen bij sociale angst.

Een goede zelfzorgbasis

Om mentaal in balans te zijn is zelfzorg voor je lichaam erg belangrijk. Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zullen ook steeds weer invloed op elkaar hebben. Het is niet voor niks dat sociale angst gepaard gaat met lichamelijke symptomen. Angst doet pijn in je lijf.

Lang heb ik niet zo heel goed voor mezelf gezorgd. Ik zorgde eerst voor iedereen om me heen en zette mezelf op de laatste plaats. Ik gunde mezelf niet de rust en goede zorg die ik nodig had. Het werd hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Om goed voor jezelf te zorgen is het belangrijk dat je een goede nachtrust hebt, voldoende beweegt en gezond eet. Als het even niet meer zo goed gaat is dit altijd weer de basis waar je naar terug kan grijpen. Je kunt altijd weer terug naar rust, reinheid en regelmaat.

Rust in je hoofd

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk als je ziek bent. Als je griep hebt zorg je ook goed voor jezelf, waarom zou je dit met mentale klachten anders doen? Als je de basis van je zelfzorg op orde bent zul je merken dat je al meer rust in je hoofd creëert. Maar er is meer wat je kunt doen om rust in je hoofd te krijgen.

Meditatie en mindfulness zijn daarin heel belangrijk. Dit helpt je om je te richten op het hier-en-nu. Als je last hebt van sociale angst richt je je vaak op het verleden en de toekomst. Maar dat is niet waar je nu leeft. Meditatie en mindfulness, hoe gek het ook klinkt, houden je met beide benen op de grond.

Daarnaast is het goed om tijd te nemen voor jezelf. Tijd om een leuke hobby te ontdekken, om een goede balans te vinden tussen rust en activiteit. Leer om alleen te zijn en het fijn te hebben met jezelf. Daar zul je heel veel aan hebben.

Liever voor jezelf worden

Sociale angst zorgt er voor dat je voornamelijk heel streng voor jezelf bent. Je legt de lat torenhoog. Zo hoog dat je niet eens kan zien waar je heen moet. Dat betekent dat je jezelf keer op keer weer teleurstelt. En dat houdt je sociale angst juist in stand.

Liever voor jezelf zijn helpt je om een positieve mindset te ontwikkelen. En die mindset geeft jou ruimte om te gaan groeien. Niet lief zijn voor jezelf houdt jouw groei alleen maar tegen.

Het zal niet eenvoudig worden om liever voor jezelf te zijn. Nieuwe dingen zorgen voor weerstand. En als je lange tijd negatief bent geweest zijn je hersenen hier zo aan gewend dat lief voor jezelf zijn onwennig en haast vervelend voelt.

Liever voor jezelf worden is een kwestie van oefenen. Het is een van de betere sociale angst oefeningen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste is het goed om jezelf te leren troosten in plaats van straffen. Je verdient het om een arm om je heen te krijgen, in plaats van een tik op je vingers.

Daarnaast is het goed om die negatieve gedachtes flink uit te dagen en te vervangen voor positieve en milde gedachtes. Positief praten tegen jezelf dus!

Er zijn nog veel meer manieren om liever voor jezelf te zijn, die lees je in de sociale angst basisgids.

Jezelf beter leren kennen

Als je last hebt van sociale angst ken je jezelf meestal helemaal niet zo goed. Jezelf goed leren kennen is belangrijk, omdat je in ieder geval twee hele belangrijke dingen moet weten. Jouw triggers en je grenzen.

Door jezelf te leren kennen leer je wat voor jou spannende situaties zijn. Door ook je grenzen te gaan ontdekken en bepalen leer je jezelf op een gezonde manier te beschermen, in plaats van met beschermingsmechanismen.

Je kunt jezelf beter leren kennen met behulp van een therapeut, maar het is ook heel goed om in een dagboek te schrijven. Dat kun je doen met dagboekvragen, of je gaat voor een invuldagboek, als je het niet te ingewikkeld wil maken.

Een veilige omgeving creëren

Als je lang niet aan jezelf gedacht hebt, heb je ook niet in de gaten gehad hoe onveilig jouw omgeving voor je kan zijn. Misschien zijn er wel mensen in je omgeving die je ontzettend triggeren, of heb je een baan die echt niet goed voor je is.

Ga uitvogelen welke mensen goed voor jou zijn en wie niet. Leer je grenzen aangeven en nee te zeggen, zodat je niet over je heen laat lopen. Een veilige omgeving is ontzettend belangrijk voor een succesvol herstelproces.

Jezelf uitdagen in kleine stapjes

Nu je werkt aan je zelfliefde en je jezelf steeds beter leert kennen kun je vanuit je veilige omgeving aan de slag om je sociale angst uit te dagen. Dit hoef je niet in een keer te doen, maar kun je verdelen in kleine stapjes. In dit artikel geef ik je een aantal sociale angst oefeningen die je kunt uitproberen. Hoe het uitdagen van jezelf precies in zijn werk gaat lees je in mijn nieuwe e-book de sociale angst basisgids. Daar lees je ook hoe je Instagram kunt gebruiken om te oefenen met sociale angst exposure oefeningen.


Wil jij deze 8 stappen in de praktijk brengen?

Dat leer ik je met de Sociale Angst Basisgids! In dit e-book staan de 8 stappen als hoofdstukken uitgeschreven met tips, inzichten en advies hoe je dit aan kan pakken. 

Zo ben jij compleet voorbereid om jouw sociale angst te overwinnen! 

Overwin nu jouw sociale angst met deze 8 stappen!

Waar ga jij mee beginnen?

Liefs,

Linda


Reacties
Categorieën