8 stappen van sociale angst overwinnen
Sociale angst overwinnen
Linda
Sociale angst overwinnen
08/30/2022
21 min
0

Overwin nu jouw sociale angst met deze 8 stappen

08/30/2022
21 min
0

Ben jij moe van sociale angst die jouw leven belemmert? Verlang je naar meer sociale vrijheid en zelfvertrouwen, voornamelijk in sociale situaties? Dan ben je zeker niet alleen. Sociale angst komt veel meer voor dan je denkt en het kan van enorme invloed zijn op jouw welzijn en de kwaliteit van je leven. Maar ik heb goed nieuws! Het is mogelijk om sociale angst te overwinnen en meer zelfvertrouwen en sociale vrijheid te gaan ervaren.

Toen ik eind 2018 in de ziektewet terecht kwam en de diagnose sociale angst kreeg ben ik me helemaal gaan verdiepen in wat sociale angst is en hoe ik sociale angst kon overwinnen. Als opgeleid maatschappelijk werker en coach heb ik altijd al affiniteit met persoonlijke ontwikkeling gehad en ik ben een analytisch type. Dit was dus het perfecte werkje voor mij!

Het leerde me wat ik concreet zelf kon doen om  mijn sociale angst te overwinnen. In dit artikel deel ik 8 stappen die jij kunt zetten om sociale angst constructief te overwinnen en weer volop te kunnen leven, precies zoals jij dat wilt. Er is namelijk een heleboel wat jij zelf kan doen om jouw sociale angst te overwinnen.

Wat je leest in het artikel:

  1. Symptomen van sociale angst
  2. Oorzaak van sociale angst
    1. Trauma in je jeugd
    2. Emotionele verwaarlozing
  3. De impact van sociale angst op het dagelijks leven
  4. Stappen om sociale angst te overwinnen
  5. Stap 1: sociale angst leren kennen
  6. Stap 2: Praten over sociale angst
    1. Het belang van professionele behandeling bij sociale angst
  7. Stap 3: Een goede zelfzorgbasis
  8. Stap 4: Rust in je hoofd
  9. Stap 5: Liever voor jezelf worden
  10. Stap 6: Jezelf leren kennen en accepteren
  11. Stap 7: Een veilige omgeving creëren
  12. Stap 8: Jezelf stap voor stap uitdagen
  13. Tips voor het omgaan met sociale angst in sociale situaties
  14. Succesverhalen van mensen die sociale angst hebben overwonnen
  15. Conclusie en aanmoediging tot sociale angst aanpakken

 meer grip op sociale angst banner


Hoe sociale angst te overwinnen – de symptomen van sociale angst

Sociale angst heeft verschillende soorten symptomen die kunnen variëren van persoon tot persoon. Dat komt omdat de sociale angst stoornis ook wel een heterogene stoornis wordt genoemd. Dat betekent dat er veel verschillende symptomen zijn die bij iedereen op een andere manier tot uiting kan komen. Dat maakt sociale angst divers en complex.

Wel is er een overzichtelijk onderscheid te maken tussen de soorten symptomen van sociale angst. Dat zijn er namelijk maar drie. Cognitieve symptomen, lichamelijke symptomen en gedragssymptomen van sociale angst.

Sociale angst begint in je brein, van waaruit het cognitieve symptomen tot uiting brengt. Deze symptomen hebben invloed op jouw lichaam, waardoor het lichamelijke symptomen laat zien. De combinatie van deze twee resulteert in gedragssymptomen.

Lees in dit artikel meer over de drie soorten symptomen van sociale angst: cognitieve symptomen, lichamelijke symptomen en gedragssymptomen.

 stappen van sociale angst overwinnen

Oorzaak van sociale angst

De oorzaak van jouw sociale angstklachten in het verleden zijn terug te vinden in je verleden. Je klachten ontstaan niet zomaar opeens. Daar gaat een heleboel aal vooraf.

Al op jonge leeftijd kan het zaadje van sociale angst geplant worden. Dit kleine zaadje kan steeds meer gaan groeien door de jaren heen als het gevoed wordt.

Al voor je geboren bent krijg je DNA van ten minste vier generaties voor jou mee die jou voor een deel vormen tot wie je bent.

Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij sociale angst. En niet alleen erfelijkheid, ook aangeleerd gedrag van jouw directe omgeving heeft invloed op je sociale angst.

De manier waarop jullie in het gezin met elkaar omgaan, hoe jouw schoolsituatie is en je verdere leefsituatie.

Trauma in je jeugd

Als laatste speelt trauma in je jeugd een belangrijke rol. Dat klinkt misschien zwaar, of je hebt het idee dat het wat overdreven is, maar het komt meer voor dan je denkt.

Een trauma betekent niets meer of minder dan dat je iets heftigs hebt meegemaakt en je niet zomaar door kan gaan met je leven. Het zorgt voor belemmeringen, zoals negatieve gevoelens, angst, boosheid of eenzaamheid.

Traumatische gebeurtenissen kunnen erg uiteenlopend zijn. Denk bijvoorbeeld aan pesten op school, het overlijden van een dierbare of scheiden van ouders. Maar trauma in je jeugd kan ook juist het ontbreken van iets waar je behoefte aan hebt gehad als kind. Dat noemen we emotionele verwaarlozing.

Het boek ‘oud zeer’ van Bram Bakker gaat over trauma in je jeugd en emotionele verwaarlozing. Lees hier een review van het boek.

Emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing is de veroorzaker van sociale angst, zo blijkt uit onderzoek. Het ontstaat wanneer jouw ouders(s) of verzorger(s) jou niet voldoende kunnen geven om in jouw emotionele behoeften als kind te voorzien. Het woord zegt het al: het is het ontbreken van iets belangrijks in je jeugd.

Als kind weet jij niet hoe je om moet gaan met negatieve emoties zoals boosheid, verdriet, schuld- of schaamtegevoel. Dat hoor je van je ouders te leren, door middel van troost, aandacht, genegenheid, bevestiging en emotionele steun.

Signalen van emotionele verwaarlozing zijn onder andere het gebrek aan emotionele steun en troost bij verdrietige of moeilijke situaties, onverschillig zijn over de gevoelens en behoeften van het kind en een gebrek aan genegenheid en affectie, zoals knuffelen, kussen en aanraken.

Als er sprake is geweest van emotionele verwaarlozing in je jeugd, zul je de invloed van emotionele verwaarlozing in je volwassen leven merken. Zo vind je het nog steeds lastig om met je negatieve emoties om te gaan, heb je het gevoel dat er iets mis met je is en heb je vaak een leeg, zinloos gevoel.

 emotionele verwaarlozing test

 

De impact van sociale angst op het dagelijks leven

De impact van sociale angst op het dagelijks leven is aanzienlijk. Het heeft voor mij echt een tijdje geduurd voordat ik echt begreep wat allemaal onder de symptomen en kenmerken van mijn sociale angst viel. Zo bleek dat eenzame gevoel, een gevoel van isolatie, niet iets te zijn wat iedereen had. Het is echt een sociale angst symptoom.

Sociale angst is een psychische aandoening, wat begint in je brein. Maar het bestaat uit meer symptomen van alleen psychische, ook wel cognitieve symptomen genoemd. Jouw brein geeft seintjes aan jouw lichaam en je lichaam reageert zoals het doet uit angst. Je begint bijvoorbeeld te zweten, wordt rood of begint te stotteren.

De combinatie van de cognitieve en lichamelijke symptomen zorgen ook voor bepaald gedrag. Dit noemen we ook wel de gedragssymptomen van sociale angst. Dit is bijvoorbeeld het vermijden van sociale situaties, ontsnappen aan situaties en beschermingsmechanismen.

Die stapjes van cognitieve naar gedragssymptomen gaan razendsnel, waardoor het lijkt dat ze alle drie tegelijk gebeuren. Maar de drie soorten symptomen zijn allemaal aan elkaar verbonden, steken elkaar daarmee aan en houden elkaar in stand. Dit zijn een aantal manieren waarop sociale angst je dagelijks leven kan beïnvloeden:


 sociale angststoornis behandeling

Sociale angst belemmerd je sociale activiteiten

Als jij last hebt van sociale angst is de kans groot dat je bepaalde sociale situaties die je spannend vindt uit de weg gaat.

Dat kan een gehele sociale activiteit zijn, maar ook bijvoorbeeld een confrontatie aangaan binnen een sociale situatie, voor jezelf opkomen of in het middelpunt staan.

Doordat je sociale situaties uit de weg gaat, is de kans groter dat je minder sociale contacten hebt. Hoe vaker jij er niet bij bent, hoe sneller mensen je uit het oog verliezen.

Helemaal als jij het vooral anderen naar de zin probeert te maken en mensen niet echt de kans geeft om de echte jij te leren kennen.

De cognitieve symptomen van sociale angst, zoals je belemmerende overtuigingen, negatieve gedachten, laag zelfbeeld en een verhoogd zelfbewustzijn zorgen dat het uit de weg gaan van sociale situaties in stand gehouden wordt.

Je belemmerende overtuigingen zijn de basis van jouw lage zelfbeeld, die samen een fijn mixje aan negatieve gedachten creëren.

En daardoor voel jij je enorm in de negatieve spotlights staan en heb je het idee dat iedereen naar je kijkt; je verhoogd zelfbewustzijn.

En zo blijf je op dezelfde plek staan, omdat je in dezelfde vicieuze cirkel vast zit.

Het brengt je niet dichter naar andere mensen toe, maar het zal juist mensen bij je weg laten drijven. Ze vergeten je, omdat ze niet veel van je horen. Of omdat ze eigenlijk niet goed weten wie jij bent en wat je heel erg leuk vindt.

Denk na over hoe sociale angst jou belemmerd in je sociale activiteiten en maak een lijstje. Ik zou het heel erg waarderen als je dit wil delen in de comments of op sociale media. Vergeet @raarsociaal dan niet te taggen!


Sociale angst ontneemt jou een succesvolle carrière

Sociale angst heeft ook invloed op jouw prestaties op werk- en studiegebied. De mix van symptomen van sociale angst zorgen ook hier dat je in een vicieuze cirkel vast komt te zitten. Je bent bijvoorbeeld niet meer blij met je werk, omdat je onder je niveau werkt. Maar je durft ook niet te solliciteren op een baan in jouw vakgebied, omdat je twijfelt aan jezelf of je het wel kan.

En zo kan het maar zo zijn dat je jarenlang vastzit in een niet uitdagende baan, omdat je jezelf in de weg zit om echt succesvol te zijn op het werk. Je vermijd confrontaties, of mogelijkheden om wat van jezelf te laten zien.

Dat is bij mij het geval geweest. Ik heb flink wat tegenslagen gehad op het gebied van school en studie en dat zorgde ervoor dat mijn sociale angst al zo hevig was toen ik op zoek ging naar werk, dat ik het niet voor elkaar kreeg om een baan als maatschappelijk werker te vinden. Nu was er op dat moment ook niet zoveel werk, maar ik vond het ook ontzettend spannend om te solliciteren.

Via een vriendin kwam ik uiteindelijk bij Essent terecht, als klantadviseur, omdat ik toch graag aan het werk wilde, ervaring opdoen en geld verdienen. Dat was flink onder mijn niveau en na een paar jaar had ik er echt geen plezier meer in. Maar de stap om te gaan solliciteren durfde ik maar niet te zetten.

Mijn plek bij Essent was misschien niet wat ik wilde, het was wel veilig. Ik wist waar ik aan toe was. En dat hield me een hele tijd ontevreden in een weinig uitdagende functie. Tijd waarin ik prima de ruimte had gehad om te solliciteren. Maar dat deed ik niet. En ik vroeg ook geen hulp.

Weten wat typisch sociale angst is op het werk? Dat lees je in dit artikel!

 sociale angst behandeling

Sociale angst heeft een negatieve invloed op je mentale gezondheid

Sociale angst komt meestal niet alleen, maar is vaak gekoppeld aan andere psychische aandoeningen, zoals depressie, paniekstoornis en obsessief compulsieve stoornis.

En gezien sociale angst heel veel draait om controle, of de schijn van controle hebben, is dat niet zo gek.

Toen ik in de ziektewet terecht kwam en mijn diagnose kreeg, werd er daarnaast ook een depressieve stemmingsstoornis bij mij gediagnosticeerd.

Dit betekent dat je voor een bepaalde periode depressieve klachten hebt, zonder een hele specifieke aanleiding.

Bij mij voelde mijn depressie echt als uitgeput zijn van de voorgaande jaren waarin ik geknokt had zonder diagnose en steeds verder in het web van mijn sociale angstklachten verstrikt raakte.

Als je sociale angst niet laat behandelen en zelf aanpakt – op de juiste manier wel te verstaan – liggen er dus meer mentale klachten op de loer.

Ook kan sociale angst leiden tot veel zelftwijfel, schuld- en schaamtegevoelens, een gebrek aan zelfvertrouwen en verzanden in piekeren.

Hoe heeft sociale angst een negatieve invloed op jouw mentale gezondheid? Welke extra klachten herken je bij jezelf? Deel het met me in de comments of op sociale media, vergeet @raarsociaal dan niet te taggen!


Stappen om sociale angst te overwinnen

Sociale angst overwinnen kan erg overweldigend zijn. Die ervaring heb ik zelf ook gehad. Daarom heb ik alle stappen die ik gezet heb verzameld en verdeeld in 8 overzichtelijke en concrete stappen. Door sociale angst te verdelen in verschillende stappen schep je overzicht en structuur, zodat je minder overweldigd raakt in je herstelproces.

Dit zijn de 8 stappen om sociale angst te overwinnen die ik zelf gezet heb. Dat betekent dat het e-book evidence based is. Daarnaast ben ik niet de enige die de stappen uit deze gids heb gezet, duizenden mensen gingen mij al voor! Door hen heb ik me laten inspireren en motiveren om aan de slag te gaan met zelfhulptechnieken. Dit zijn de stappen om sociale angst te overwinnen:

Stap 1: sociale angst leren kennen

Om sociale angst te kunnen overwinnen is het ten eerste van cruciaal belang om sociale angst echt goed te leren kennen. Door sociale angst te ontleden en analyseren leer jij jezelf beter begrijpen en dat geeft je meer controle in je herstelproces.

Sociale angst wordt namelijk in heel veel verschillende situaties zichtbaar. Het wordt ook wel een heterogene stoornis genoemd, wat inhoudt dat er heel veel verschillende soorten symptomen zijn die op allerlei verschillende manieren bij mensen met sociale angst naar voren komen.

Voordat ik wist dat ik sociale angst had, miste ik 80% van mijn eigen symptomen en signalen dat ik sociale angst had, puur omdat ik geen idee had wat er met me aan de hand was. Daarom ging ik na mijn diagnose op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

Wat houdt sociale angst precies in voor mij?

Wat zijn de kenmerken van sociale angst die bij mij zichtbaar worden?

Wat is de veroorzaker van mijn sociale angst?

 stappenplan sociale angst overwinnen

Voor jou zijn deze vragen ook heel belangrijk.

Hoe beter jij in beeld hebt wat jouw sociale angstklachten zijn en waar je het meest tegenaan loopt, hoe gerichter je op zoek kan gaan naar een oplossing om je klachten te verminderen.

 Jezelf beter begrijpen is de eerste stap naar jezelf leren accepteren.

Je kunt je sociale angst leren kennen door op deze site te lezen, maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan.

Helaas is er in Nederland niet zo heel veel bekend over sociale angst. De meeste sites schrijven hetzelfde verhaal.

Ik heb mijn informatie voornamelijk van buitenlandse sites gehaald, zoals Canadese en Amerikaanse sites.

Omdat er in Amerika geen verzorgingsstaat is zoals wij dat kennen, zijn er veel meer particuliere mensen die zich verdiepen in verschillende diagnoses en hier hulp voor aanbieden.

Hierdoor is er ook meer informatie beschikbaar, kun je meer herkenning vinden en lees je meer tips over wat je zelf kunt doen om je sociale angst te overwinnen.

Wil je alles lezen over de sociale angststoornis? Dat kan in dit artikel: heb ik een sociale angststoornis? De complete hulpgids.




Stap 2: Praten over sociale angst

Het gaat je ontzettend helpen als je gaat praten over jouw sociale angst. Dat kun je als eerste met een professional doen, wat ik je zeker aan kan raden als je deze stap nog niet gezet hebt. Ook kun je praten met mensen in jouw omgeving, maar dat kan soms best een beetje lastig zijn.

Dat wil niet zeggen dat je sociale angst niet kan leren uitleggen aan iemand die het niet heeft! Alleen kan het best wel eenzaam zijn om niemand anders om je heen te hebben die sociale angst heeft en echt begrijpt.

Het is daarom fijn om met gelijkgestemden in contact te komen. Toen ik begon te delen over sociale angst op Instagram en steeds meer mijn eigen community opbouwde, merkte ik hoe goed het me deed om met gelijkgestemden te zijn. Het maakte me zelfverzekerder en gaf me meer zelfvertrouwen.

Jij kunt ook een Instagram account of ander sociale media account starten, zodat je jouw eigen community om je heen kan creëren, maar je kan je ook member worden van de RAARsociaal Academie!

Daar komt elke maand nieuwe content beschikbaar om te oefenen met zelfhulptechnieken om sociale angst te overwinnen én er zit een community aan gekoppeld met gelijkgestemden.

 raarsociaal academie banner


Het belang van professionele behandeling bij sociale angst

Zelfhulp strategieën en zelfzorgpraktijken zijn ontzettend nuttig bij het overwinnen van sociale angst, maar therapie is ook echt van onschatbare waarde. Een therapeut kan je helpen bij het identificeren en begrijpen van de onderliggende oorzaken van je sociale angst, zoals je belemmerende overtuigingen en je zelfbeeld.

Ook kan een therapeut jou ondersteunen met effectieve behandelingsstrategieën. Behandelingen die nuttig zijn bij sociale angst zijn cognitieve gedragstherapie, sociale angst exposure oefeningen en in sommige gevallen wordt er medicatie ingezet. Daar weet ik zelf niet zoveel van, want ik heb geen medicatie gehad.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Een getrainde therapeut kan je helpen bij het bepalen welke behandeling het beste bij jou past en je ondersteunen tijdens jouw reis naar sociale vrijheid. Zie het als je rijbewijs halen. Wat je daarna zelf doet, dat is aan jou.

Aan de slag zoals een therapeut met jou aan het werk gaat? Dat doe je met het G-schema! Je download hem hier gratis.


Stap 3: Een goede zelfzorgbasis

Op het moment dat je vastloopt met sociale angstklachten zijn er vaak diverse levensgebieden die hier onder te lijden hebben. En als je kritisch naar jezelf kijkt zul je waarschijnlijk snel ontdekken dat jouw zelfzorg niet meer zo lekker gaat. Terwijl zelfzorg de basis is van een goede mentale gezondheid.

Om mentaal in balans te zijn is zelfzorg super belangrijk. Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zullen ook steeds weer invloed op elkaar hebben. Het is niet voor niks dat sociale angst gepaard gaat met lichamelijke symptomen. Wat jij negeert in je hoofd komt er geregeld lichamelijk uit. Angst zorgt voor ongemak en soms zelfs pijn in je lijf.

Lang heb ik niet zo heel goed voor mezelf gezorgd. Ik zorgde eerst voor iedereen om me heen en zette mezelf op de laatste plaats. Ik gunde mezelf niet de rust en goede zorg die ik nodig had. In de ziektewet kon ik eindelijk tijd maken om met mijn zelfzorg aan de slag te gaan.

Download gratis de zelfzorgchecklist om dagelijks zelfzorg in je routine te integreren.


De piramide van Maslowbehoeften piramide

Wat we als mens nodig hebben om goed voor ons lichaam én onze geest te zorgen wordt heel mooi weergegeven in de piramide van Maslow.

Dit model laat zien wat de basisbehoeften van mensen zijn en dat sommige behoeften pas optreden als een andere behoefte is vervuld.

Zolang een onderdeel niet de aandacht krijgt die het verdiend heb je minder tot geen ruimte over voor de onderdelen daar boven.

Om met jezelf en je mentale gezondheid aan de slag te gaan is het dus belangrijk om eerst in je primaire levensbehoeften te voorzien.


Je hebt onderdak nodig, zuurstof om te ademen, voedsel en water om te leven. Zolang je dit niet voor elkaar hebt is er weinig ruimte om door te gaan naar de volgende stap.

Slapen, eten en bewegen

Om goed voor je mentale gezondheid te zorgen dien je eerst goed voor je lichamelijke verzorging te zorgen. Als je niet lekker in je vel zit is de kans groot dat je op het gebied van slapen, eten of bewegen niet helemaal doet waar je lichaam behoefte aan heeft.

Deze drie elementen vormen je zelfzorgbasis. Elke keer als  het niet zo lekker met je gaat zul je zien dat daar dingen gaan verschuiven. Dat je minder goed kan slapen, of dat je steeds minder puf hebt om gezond voor jezelf te koken en eerder craved naar ongezond eten. Hoe minder puf en energie je hebt, hoe minder ruimte er ook voor je is om te gaan bewegen.

Lees in dit artikel alles over de drie elementen voor een goede zelfzorgbasis.

Stap 4: Rust in je hoofd

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk als je ziek bent. Als je griep hebt zorg je ook goed voor jezelf, waarom zou je dit met mentale klachten anders doen? Als je de basis van je zelfzorg op orde bent zul je merken dat je al meer rust in je hoofd creëert. Maar er is meer wat je kunt doen om rust in je hoofd te krijgen.

Meditatie en mindfulness zijn daarin heel belangrijk. Dit helpt je om je te richten op het hier-en-nu. Als je last hebt van sociale angst richt je je vaak op het verleden en de toekomst. Maar dat is niet waar je nu leeft. Meditatie en mindfulness, hoe gek het ook klinkt, houden je met beide benen op de grond.

Daarnaast is het goed om tijd te nemen voor jezelf. Tijd om een leuke hobby in de ziektewet te ontdekken, om een goede balans te vinden tussen rust en activiteit. Leer om alleen te zijn en het fijn te hebben met jezelf. Daar zul je heel veel aan hebben.

Mediteren kun je leren! Hoe? Lees het in dit artikel.

Stap 5: Liever voor jezelf worden

Sociale angst zorgt er voor dat je voornamelijk heel streng voor jezelf bent. Je legt de lat torenhoog. Zo hoog dat je niet eens kan zien waar je heen moet.

Dat betekent dat je jezelf keer op keer weer teleurstelt. En dat houdt je sociale angst juist in stand.

Liever voor jezelf zijn helpt je om een positieve mindset te ontwikkelen. En die mindset geeft jou ruimte om te gaan groeien. Niet lief zijn voor jezelf houdt jouw groei alleen maar tegen.

Het zal niet eenvoudig worden om liever voor jezelf te zijn. Nieuwe dingen zorgen voor weerstand.

En als je lange tijd negatief bent geweest zijn je hersenen hier zo aan gewend dat lief voor jezelf zijn onwennig en haast vervelend voelt.

Liever voor jezelf worden is een kwestie van oefenen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste is het goed om jezelf te leren troosten in plaats van straffen.

Je verdient het om een arm om je heen te krijgen, in plaats van een tik op je vingers.

Daarnaast is het goed om die negatieve gedachtes flink uit te dagen en te vervangen voor positieve en milde gedachtes. Positief tegen jezelf praten dus!

Er zijn nog veel meer manieren om liever voor jezelf te zijn, die lees je in de Sociale Angst Hulpgids voor thuis.


Zelf begon ik met het noteren van dankbaarheid om liever voor mezelf te worden. Download hier gratis het dankbaarheidsdagboek en start met liever voor jezelf worden! Klik hieronder op de button.

gratis dankbaarheidsdagboek

Stap 6: Jezelf leren kennen en accepteren

Als sociaal angstige ben je zo goed als volledig gericht op de buitenwereld en niet zozeer op je eigen binnenwereld. Ik noem dit ook wel van buiten naar binnen leven. Een van de gevolgen hiervan is dat je eigenlijk helemaal geen duidelijk beeld hebt van jezelf. En wat je wel aan zelfbeeld hebt is erg negatief.

Pas toen ik uitviel in de ziektewet realiseerde ik me hoe slecht ik mezelf kende. En accepteren deed ik mezelf al helemaal niet. Ik was niet de persoon die ik zelf wilde zijn, maar een mengelmoes van de mensen om mij heen. Als een kameleon. En het was de hoogste tijd om mezelf echt te gaan leren kennen en accepteren.

Als jij begonnen bent om sociale angst te overwinnen, dan helpt het proces van jezelf leren kennen en accepteren jou om daar stappen in te zetten. Dat doe je onder andere om te reflecteren op jezelf.

Zelfreflectie is het bekijken en overdenken van gebeurtenissen, gevoelens, gedachten en gedrag. Het gaat er om dat je er achter komt hoe jij je van binnen voelt. En als je weet hoe jij je van binnen voelt, dan kun je hier mee aan de slag gaan.

Jezelf leren kennen en accepteren kan heel goed met behulp van therapie. Maar daarnaast zijn er ook genoeg dingen die je zelf kunt doen, zoals journalen, je grenzen bepalen en bewaken en anders tegen jezelf praten. Maar ook je sociale angst uitdagen en uit je comfortzone stappen.

Wat mag jij van jezelf gaan accepteren om stappen te maken naar groei? Laat het weten in de comments of deel het op sociale media. Vergeet @raarsociaal niet te taggen.

Stap 7: Een veilige omgeving creëren

Nu jij steeds liever voor jezelf wordt, beter voor jezelf zorgt en jezelf steeds beter leert kennen en waarderen en je stap voor stap meer bewust wordt van je normen, waarden en grenzen, ga je ook steeds meer ervaren wat niet veilig voor jou is in je omgeving.

Hoe meer jij weer naar binnen keert en leert van binnen naar buiten te gaan leven, in plaats van andersom, hoe meer je naar jezelf leert te luisteren. En om van binnen naar buiten te kunnen blijven leven in de toekomst is het belangrijk om niet alle externe prikkels die jou triggeren zomaar binnen te laten komen. Hier kun je namelijk zelf controle over houden!

Als ik het heb over externe prikkels, gaat het over situaties en gebeurtenissen, maar ook over andere mensen. Giftige mensen. Als je gaat leren om jezelf te zijn en je zelfbeeld steeds meer verbeterd, zul je ook anders naar de mensen om je heen gaan kijken. Gedrag wat je eerder negeerde of bagatelliseerde zal steeds opvallender bij je binnenkomt.

Als je last hebt van sociale angst is bepaald giftig gedrag van mensen om je heen ontzettend belemmerend om te groeien naar helemaal oké zijn met jezelf. Het is daarom essentieel dat je dit gedrag herkent en er op een gepaste afstand van blijft om je eigen mentale welzijn te beschermen.

In deze module vertel ik jou wat je praktisch kunt doen om een veilige omgeving voor jezelf te creëren aan de hand van wat ik zelf gedaan heb om me veiliger en gelukkiger te voelen. De ene stap is eenvoudiger dan de andere, maar hoe meer stappen je zet, hoe dichter je bij jezelf komt.

sociale angst behandeling

Wat is een onveilige omgeving?

Een onveilige omgeving, of giftige omgeving, is alles om je heen wat jou schade toe kan brengen op het gebied van je gezondheid, geluk en je algemene welzijn. Dat kan bijvoorbeeld op je werk zijn, of in een ongezonde relatie.

In een giftige omgeving voel je je snel onzeker, gekleineerd en het geeft je een slecht gevoel over jezelf. Dat kan komen door een iemand, maar ook door een bepaalde sfeer om je heen.

Als je ergens de energie uit je voelt lopen, of mentaal vermoeider bent als je weggaat uit een omgeving, dan weet je dat deze omgeving voor jou niet veilig is.

Waarom is een onveilige omgeving zo schadelijk?

In een onveilige omgeving ervaar je spanningen. Zowel op mentaal als op emotioneel gebied. Deze spanningen zorgen voor reacties in je lichaam en geest.

Deze spanningen kosten veel van je energie en kunnen er in resulteren dat je niet meer zo goed voor jezelf kan zorgen als nodig is.

In onveilige omgevingen kom je totaal niet tot je recht. Je voelt je steeds kleiner en meer onzeker, wat invloed heeft op alle gebieden van je leven. Het houdt je tegen om dicht bij jezelf te leven, iets wat zo belangrijk is bij sociale angst.

 


Stap 8: Jezelf blijven uitdagen

Er is niks mooiers dan jezelf kunnen accepteren zoals je bent. Accepteren wat er met je aan de hand is. Het wil alleen niet zeggen dat je hoeft te accepteren dat je leven altijd zo zal blijven. Acceptatie is de eerste stap naar verandering. Door jezelf stapje voor stapje uit te dagen en uit je comfortzone te stappen ga je steeds meer dingen durven en nieuwe, positieve ervaringen opdoen.

Dat zal niet allemaal in een keer gaan. Voor één negatieve ervaring heb je maar liefst vijf positieve ervaringen nodig om weer in balans te komen. Ons brein is geneigd om negatief te zijn en te oordelen, want je brein is ontzettend zwart/wit. Zo is het nou eenmaal biologisch geregeld.

Gelukkig zijn wij mensen zo ontzettend intelligent gemaakt dat we zelf invloed hebben op onze gedachtes en gevoelens. En zo kun je jouw sociale angst met kleine stapjes uitdagen en je brein de positieve kant op sturen. Dat doe je door de lat helemaal laag te leggen en hele kleine succesjes te gaan vieren.

Door jouw angsten in hele kleine stukjes te verdelen kun je een heleboel kleine succesjes vieren. Hoe groot of klein jouw succes ook is, het vieren van succes is motiverend en inspirerend voor je brein. Je hoeft niet in één keer dat spannende ding te durven, maar je kunt het stapje voor stapje voorzichtig proberen.

Download de gratis journal templates en ontvang de angstladder en het exposure werkblad. Met deze twee templates kun jij beginnen met je sociale angst uit te dagen!

De 8 stappen van sociale angst in de Sociale Angst Hulpgids voor thuis

Deze 8 stappen van sociale angst overwinnen heb ik uitgebreid beschreven en uitgelegd in mijn nieuwe e-book de Sociale Angst Hulpgids voor thuis. Met deze hulpgids stimuleer ik jou om zelf de motivatie en inspiratie te gaan vinden om zelfstandig aan de slag te gaan met de praktische handvatten, informatie en zelfhulptechnieken die ik je meegeef.

In de Sociale Angst Hulpgids ontdek je:

  1. De route die jij kan bewandelen om sociale angst te overwinnen
  2. Concrete handvatten die je direct toe kunt passen in de praktijk
  3. Wat jou structuur en richting geeft in jouw reis naar sociale vrijheid
  4. Hoe een ervaringsdeskundige haar sociale angst heeft overwonnen
  5. Welke stappen je kan nemen om jouw levensstijl om te gooien!

Veerle over de Sociale Angst Hulpgids voor thuis:

Ik heb de sociale angst hulpgids bijna uitgelezen (ik wil er ook echt de tijd voor nemen om het stuk voor stuk te lezen)  en ik ben zo blij met de herkenning en de tips om mee aan de slag te gaan. Ik heb mij hierin zo lang alleen gevoeld, maar ik ben zo blij jouw Instagrampagina te hebben gevonden. Bedankt hiervoor! 😊


banner sociale angst hulpgidsKoop de Sociale Angst Hulpgids voor thuis nu voor geen €24,95 maar slechts €11,-! Tot en met 31 juli.


Welke van de 8 stappen in het overwinnen van sociale angst wil jij gaan zetten? Laat het me weten in de comments!

Liefs,

Linda

 Laatst bijgewerkt op 03-07-2024

Reacties
Categorieën